Aktivně sleduji ultra akci Týnišťské Šlápouty cca 10 let, letos byl 34. ročník, ale za tu dobu nejlepšího ženského umístění dosáhla před pár lety Anna Korobko z Brna, která doběhla s Petrem Martinovským na druhém místě.

Letos ji však překonala pravidelná ženská bedničkářka závodu, loňská vítězka a tehdy celkově sedmá, Hanka Váchová z Prahy (na foto). Závod vyhrála absolutně. Trať o délce 120 km se součtem stoupání 4 kilometry a se startem v Polsku vedoucí přes Králický Sněžník, nejvyšší vrchol závodu, Dolní Lipku, Letohrad, Litici nad Orlicí, Potštejn, Kostelec nad Orlicí do Týniště nad Orlicí dala za 16:10 hod.

Druhý proběhl cílem Slovák Václav Jarčuška za 17:35h a třetí byl Miroslav Šrámek za 18:19h. Na prvních dvou kontrolách byla Hanka čtvrtá, ale na 14 km, na vrcholu Králického Sněžníku, již třetí. V té chvíli vedl Václav Mišurinec, který nakonec dokončil na pátém místě za 19:03h. Pak běžel první Jarčuška. Hanka šla do vedení v polovině závodu a svůj náskok neustále navyšovala. V závěrečných 18 kilometrech zvedla svoji průměrnou rychlost z 7,37 km/h na 7,45.

Soutěž žen byla ozdobou závodu. Loňská vítězka kratší trasy, sedmdesátky, Tereza Tobišková z Litic nad Orlicí bojovala celý závod o třetí místo s Adélou Jemelíkovou. Na posledním čipovém kontrolním bodě na 102 km měla Terezka dokonce čtvrthodinový náskok a na druhou ženu Marcelu Rambovou, celkově osmou, která je obvyklé plná velkých ambicí, ztrácela minutu. Ale závěr, který už nebyl tak profilově náročný, ale v hrozném dusnu, ji nevyšel a doběhla na celkovém dvanáctém místě za 20:32h. Adéla byla před ní jedenáctá za 20:11h.

Náročnost závodu, hlavně tropické vedro přes den, start byl v sobotu hodinu po půlnoci, dobře vystihuje koment Pavla Kozy: „Peklo. Prostě peklo. Dokončil jsem za 25:10h, ani moc nevím jak. Taky nevím, jestli to byla nejtěžší stovka, blbě se to porovnává. Ale rozhodně jsem během stovky vypil zdaleka nejvíc tekutin. Jestli mě paměť neklame, tak to bylo minimálně 8 piv, 7 ochucených Birellů, 2 malinovky, 2 Kofoly, jednu Coca colu, dvě ochucené mattonky a asi 10 soft flasků s vodou. Všechno půllitry. Jo, a v cíli jsem kromě diplomu od Olafa (pořadatel akce Olaf Čihák) dostal ještě medaili za 25 dokončených stovek.“

Závod dokončilo 69 ultráků, poslední Martin Vacek za 43:17h, tedy před 21 hodinou v neděli. Odstoupilo jich cca 25. Na 66. místě byl ultrák všech ultráků Jirka Hofman z Prahy za 38:13h, letos pokořil magickou hranici 1000 stovek.

Další chuťovkou, kterou Olaf Čihák bude připravovat, je Pražská stovka, která se bude konat 6.-8. prosince 2024.