Nejlepším běžcem letošního Mistrovství Monaka je zcela jistě Drahomír Randa ze Stěžer. Bohužel nemá tolik času na ježdění na Chrudimsko každý měsíc, takže se nejspíše se mistrem nestane. Letos má dva starty a dvě prvenství.

V sobotu 27. července razí Drahomír na závod 7 pohoří do Krkonoš, kde kolem Žalého na trati 21 km se v kategorii nad 40 let sejde zajímavá konkurence. Bednové ambice bude mít určitě ještě Tomáš Hak ze Dvora Králové nad Labem, který před pár lety vyhrál absolutně Čertovský ultratrail na 66,6 km. Přijede i Václav Modrý z Račic nad Trotinou, který v minulosti toto klání vyhrál. Běží se zde i kratší tratě, a to na 13 a 5 km.

V červnu Monako kolidovalo s během Olympijského dne, takže samozřejmě Drahomír v Hradci Králové obhájil prvenství. V červenci však se svým běžeckým guru dorazili na Monako. A Drahomír předvedl tradiční běžecký koncert i když byl tradičně skromný. „Ti mladicí mě dali. Předběhl jsem je až během druhé kilometru,“ ocenil po závodě výkon dvou orienťáků, kteří nakonec doběhli na druhém a čtvrtém místě.

Randa (st. číslo 28) dal členitou lesní desítku za 35:47 minuty. Druhý Jan Hlavatý (č. 7) si dal osobák 37:38. Třetí byl zkušený iscarexový matador a čtyřicátník Tomáš Fliedr (č. 2) za 38:08 a čtvrtý Marek Kadáně (č. 49) za 39:31.

Soutěž žen měla vítězku v legendární Martě Štěrbové, nyní Lučanové – 44:57. Startoval i její manžel, dříve také reprezentant v orientačním běhu známý též z výsledků jako Načul – Vladímír Lučan – 42:14 a jejich syn Matěj Lučan – 42:10.

Druhou ženou byla další kultovní orienťácká hvězda Martina Zvěřinová za 49:14, mezi jejíž největší úspěchy pod dívčím příjmením Dočkalová jsou zlatá a stříbrná medaile z juniorského mistrovství světa 2003 a 2001.