Běžecký seriál 7 pohoří letos zavítal už do Orlických, Krušných a Jizerských hor a Jeseníků. Pátou zastávkou byly Krkonoše a před běžci je ještě Šumava a Beskydy. Nebyla to samo žádná procházka růžovým sadem, ale trasa, která je vybírána ve spolupráci s Horskou službou, vedla neustále nahoru a dolu okolím vrchu Žalý (1019 mnm) a u pětky a dvacítky i přes něj.

Ale nešlo se žádnými krkonošskými Václaváky, takže super. Výběhy byly náročné a i prudké a to samé lze říci o sebězích. Dva z absolutních bedničkářů hlavního závodu na vlastní kůži poznali při pádu tvrdost Krkonoš. Pěkně popsal náročnost jeden z pravidelných účastníků seriálu. „Miluji Vaše závody! A tento byl obzvlášť výživný! Dik za něj. Už se těším na Šumavu.“ V cíli čekala na každého medaile závodu, ta bude u nás na čestném místě, polévka a byla i tombola s poukazem na pobyt, ten brala poslední žena pětky, a na boty Scott dle výběru. Dobré byly i občerstvovačky na trati, u dlouhé dokonce tři.

Nakonec se na hlavní závod o délce 20,2 kilometru se součtem stoupání přes kilometr sjela i zajímavá konkurence. Drahomíra Randu ze Stěžer u Hradce Králové není třeba více dále komentovat – naposled „hradecký Keňan“ absolutně v červnu vyhrál Trutnovský půlmaraton, když porazil Jirku Čivrného. V tomto roce byl dále nejlepší mimo jiné i na půlkách v Kolíně, Vysokém Mýtě a Vysoké u Holic. V kategorii nad 40 let dále startoval Tomáš Hak z Vítězné na Trutnovsku, který dokázal vyhrát absolutně Čertovskej ultratrail na 66,6 km.

Ozdobou akce byla přítomnost Radoslava Groha z Vrchlabí, který se v červenci proslavil jako náš elitní horolezec, ale neustále je to i výborný běžec. Letos třeba vyhrál Vrchlabský kros, kde ve finiši porazil také Jirku Čivrného. V červenci 2024 český tým (vedle Groha ještě Zdeněk Hak a Jaroslav Banský) zdolal Muchu Chhish (7 453 mnm), nejvyšší nezdolaný vrchol světa. Nachází se v pohoří Batura Muztagh v severním Pákistánu. V roce 2018 stanul spolu se šesti dalšími českými horolezci na vrcholu pákistánské osmitisícovky Nanga Parbat, s 8125 metry deváté nejvyšší hory světa. Od té doby podnikl několik úspěšných prvovýstupu ve světových velehorách (Bílé Kordillery, Himálaj).

Oni Grohovi jsou super sportovci. Tatík Standa, kterému bude za chvíli osmdesát, se zúčastnil Zátopkova maratonu v Plzni, kde v pohodě vyfrknul půlku. Doprovázela ho manželka Jaruška, také výborná atletka a úspěšná trenérka.

Sestra Karolínka byla jako lyžařka na dvou olympiádách a nyní běhá dlouhé tratě a je repre trenérkou skialpinismu. V červenci 2021 bez použití kyslíku zdolala Gašerbrum II (8035 m) v Pákistánu.

Navíc v neděli 28.7. 2024 dala druhou osmitisícovku bez kyslíku – GI (Gašebrum I – 8080 m – 11. nejvyšší hora světa). Sestra Míša Háková je veteránskou mistryní světa v běhu na lyžích.

Ale k závodu. Centrum bylo na Benecku. Před startem z dusna i sprchlo, ale v této nadmořské výšce to za sobotního tropického vedra ještě šlo.

„Z tohoto formátu závodu, členitého v horách, mám celkem obavy. Nevím jaké vzít boty a celkem se bojím seběhů,“ řekl mi před startem Drahomír, který nakonec obul osvědčené spíše silniční tréninkovky Mizuno Rider 27.

V úvodním více jak kilometrovém výběhu, šlo se dost pod lanovkou, takže pro většinu to byl výšlap, se od soupeřů odpoutali favorité.

Následoval dvoukilometrový seběh do Mrklova a v něm Randovi Groh s Hakem utekli. " Myslel jsem si, že je vymalováno. Ale v následném dlouhém stoupání na Žalý jsem byl najednou před nimi a pak je už po zbytek závodu za sebou neviděl. Závod byl velmi náročný a mě se hrozně líbil."

Vítězný Randův čas má hodnotu 1:31:00. Tomáš Hak (1:48:39) byl chvilku i před Gorhem, ale v koncovce byl lepší Vrchlabák za 1:48:14. „S Drahomírem (oba jsou na foto, Randa napravo) jsem už nějaký závod běžel a vím jaký to je velký a skromný borec.“

Podobný náskok měla v soutěži žen vítězná, celkově třináctá, lyžařka Aneta Drobníková z Jilemnice 2:10:16. I za ní proběhl podobný souboj jako v mužích a i v něm nakonec uspěla ta mladší – Kristýna Brunová za 2:27:18, která zdolala v závěru nejlepší veteránku závodu – Moniku Kapletovou – 2:27:52.

V kratším závodě, 12,9 km a stoupání 590 metrů, byli nejlepší za 1:07:03 minuty Tomáš Hejl z Jičína a celkově na 17. místě Dana Všetičková za 1:32:23.

Závod žen na 7,1 km se stoupáním 290 metrů vyhrála Denisa Brožková za 52:00.