Pořadatelé málo triatlonů u nás mohou o svém závodě říci, že v roce 2025 budou připravovat 40. ročník. Zkušení organizátoři ze Ski klubu Ústí nad Orlicí, který je majitelem Ski centra Říčky v Orlických horách, letos tradičně úspěšně zvládli 39. ročník jejich triatlonu Říčkovský Golem a v pohodě mohou hledět do budoucnosti. Ale konkurence je v okolí velká a závody v triatlonu zde rostou jak houby po dešti.

Letošnímu Golemu předcházely vždy po týdnu tři jiné, ale Golem je z nich nejnáročnější a i na zážitky nejsilnější a nejhezčí. Letos navíc nebylo tropické vedro, ale pod mrakem, teplo a první polovina závodu místy i propršela, ale to bylo i příjemné.

Málokterý triatlon se může pochlubit tím, že jeho kořeny sahají do minulého století, navíc do minulé doby, kdy sem tato nová sportovní disciplína přišla. Tak jen pro připomenutí. V osmdesátých letech minulého století patřil mezi hvězdy závodu Jindra Šebek z Ústí nad Orlicí, dříve i domácí šampion na ironmanských tratích.

Několikanásobným vítězem byl Leoš Roušavý z Hradce Králové, který furt sbírá úspěchy v kvadriatonu, letos opět mistr republiky, vloni byl druhým čtyřicátníkem. Čtyřikrát vyhrál Jan Vodehnal z Pardubic, který jako čtyřicátník dal havajského Ironmana, nyní je mu přes padesát letos byl v Říčkovském Golemu desátý.

Mezi vítězi je i současná hvězda dlouhých tratí Petr Soukup nebo Vojta Bednarský, který kraluje v terénních triatlonech. Předloni byl nejlepší domácí Martin Záleský, který letos s manželkou Radkou a synem byli na startu i v cíli diváky a čekají druhý přírůstek do rodiny.

Plave se půl kilometr ve vodě řeky Divoká Orlice v Pastvinské přehradě. Po předchozích deštích byla přehrada plná, ale voda teplá. Pak závodníky čeká cca 36 kilometrů horské silniční cyklistiky se součtem stoupání cca 600 metrů z Pastvin v Pardubickém kraji do Říček v Orlických horách v Královéhradeckém.

Už stoupání po cca čtyřech kilometrech jízdy z Klášterce nad Orlicí nad České Petrovice je šestikilometrové a součet stoupání přes 200 metrů. Poté následuje sešup k Zemské bráně, letos byl mokrý, ale nikoho nepotkal pád, jelo se opatrně, a přes Bartošovice v Orlických horách, kolem pevnosti Hanička a Horní Rokytnici do Ski centra Říčky.

Závěrečné čtyři kilometry kola jsou opět do souvislého ostrého kopce se 150 výškovými metry. Třešničkou na dortu je necelá šestka pravého horského běhu začínajícího prudkým stoupáním do sjezdovky a s většinou kamenitým povrchem.

Letošního Říčkovského Golema zcela ovládli veteráni z vypsané kategorie nad 40 let. Vítězný Jan Roháček ze Žamberka byl vloni šestý a také nejlepší nad 40 let. K průběhu závodu uvedl. „Plavání bylo dobré a byl jsem asi kolem desátého místa (se stometrovým výběhem do kopce k depu čas 9:12 minuty). V kole jsme postupně vytvořili čtyřčlennou skupinu a dost nám nakonec přálo i štěstí. Před námi jel samostatně Dan Polanský (voda nejlepší za 7:19), ale v koncovce vyjel z trati. Na běh jsem šel z depa druhý a jelikož je začátek do kopce a já běhám i vrchy poměrně brzo jsem se ujal vedení a to jsem už nikomu nepustil.“

Letošní vítězný čas má hodnotu 1:35:33 hodiny a Jan Roháček měl druhý čas v kole – 63:03 minuty, nejlepší jeho oddílový kolega Jan Wiederman za 62:49, ale ten plaval přes 11 minut a v cíli byl devátý. V běhu byl Roháček nejlepší za 23:17.

Druhý v cíli, ale i druhý plavec a běžec závodu, Tomáš Kořínek ze Zámrsku u Vysokého Mýta – 1:35:54 a třetí Jan Kaplan – 1:36:15. Dan Polanský dokončil na 6. místě za 1:39:49. Nejlepším mužem do 39 let na sedmém místě byl Jakub Růžička za 1:40:01.

Letos na Říčkovského Golema nedorazily tradiční účastnice z Moravy a tak se šance plně chopila místní a oddílová kolegyně absolutního vítěze Tereza Fišerová. V minulých ročnících byla celkově čtvrtá a třetí. Letos vyhrála ve stylu start cíl a celkově byla na 18. místě – 1:45:06. Minimální náskok měla po plavání před tradiční veteránskou bedničkářkou, vloni opět celkově pátou, Danielou Tylšovou z Trutnova, – 9:22, ale konkurenci zcela přejela v kole – 68:58 a i v běhu byla nejlepší ženou – 26:45. Druhá Danča (na foto) dala 1:53:22 a opět vyhrála ženy nad 40 let. Celkově třetí byla Andrea Plášilová za 2:01:21 a čtvrtá další veteránka (na foto) Jaroslava Hurychová za 2:02:35.

Mezi startujícími byl opět i borec, teda jiného v republice neznám, který závod absolvoval na lehokole – Jaromír Škorpil – vloni za tropického vedra dal 1:58:19 a celkově 63. místo. Letos umístění zopakoval, ale čas byl 2:07:10, kolo za 85:21.

Na závod dorazil tradičně v lehátku svého stroje z 30 km vzdálené České Třebové a po skončení akce ho čekalo dalších více jak čtyřicet kilometrů po vlastní ose domů. „Letos jsem nešel předchozí triatlon. V těch vedrech jsem asi někde prochladl a byl nastydlý. I když dneska nejsem stoprocentní Golema si musím zas dát, je to moje srdcovka,“ řekl mi před startem.

Podobně nastavené to má závoďák z konce výsledkové listiny, letos třetí od konce za 3:01 hod, limit je 3,5 hod, Pepa Krátký z rovinaté Vysoké nad Labem.

„Na Golema jsem se vrátil před čtyřmi lety. Za mlada, teda před dvaceti lety a dvaceti kily, jsem to dával pod 1:50, ale nyní mám vždy obavy, abych dal limit. Golem je nyní můj osobní Ironman, skutečného jsem dal v roce1987 a 1989. Protože jsem z rovin a takové kopce u nás prostě nejsou mám nyní ze závodu vždy velký respekt. Ale letos mi to fakt sedlo a závod jsem si hrozně užil.“

Stejně mluvil a Václav Modrý z Račic nad Trotinou u Hradce Králové (1:53:54) , celkově na 40. místě, navíc závod absolvoval v sedle horáče: "Na Golemu jsem byl poprvé a jsem nadšen.

Nestačil jsem dát do kupy silničku, myslel jsem si, že se jede v terénu, takže za rok ji připravím a přijedu se určitě časově zlepšit."

Závěrem musím pochválit pořadatele. Opět byl kobereček od výběhu z vody do depa a i v cyklo depu. Na každé křižovatce byli regulovčíci, takže sjet z tratě bylo fakt umění. V cíli párek a pivko či nealko pro každého účastníka a kdo se včas přihlásil dostal jako každý rok originální kvalitní triko závodu.

Chválím i výkon posledního závodníka Daniela Josefy, k jehož stylu závodění jsem měl před rokem výhrady. Letos si to dal na férovku (3:06 hod) a do depa přijel předposlední, ale v běhu byla o třídu lepší otužilkyně z Hradce Králové Lenka Kuřinová (3:04).

Výsledky https://irontime.cz/vysledky2570/