Čerstvý padesátník Drahomír Randa ze Stěžer u Hradce Králové je prostě nejen východočeskou hvězdou této sezóny, a to nechodí závody každý víkend. Letos mimo jiné vyhrál půlmaratony ve Vysokém Mýtě, Vysoké u Holic a v Kolíně. V červnu byl nejlepší v Běhu olympijského dne v Hradci Králové. V Hradeckém krosu byl druhý, když ho porazil až ve finiši nyní vedoucí muž Velké ceny východních Čech v bězích a o generaci mladší Kamil Krunka z Náchoda. Letos uvažuje, že poprvé v životě zkusí maraton a určitě budem u toho.

V závěru června vyhrál půlmaraton v Trutnově, kde svedl krásný souboj s favorizovanějším a mladším Jirkou Čivrným, tehdy vedoucím mužem Velké ceny. Nyní je Jirka druhý a Drahomír třetí v této soutěži.

Závod se uskutečnil za vedra a Jirka Čivrný, mimo jiné v posledních letech několikanásobný vítěz kultovní Žebrácké pětadvacítky, výkon soupeře vysoce hodnotil: „Drahomír běžel jak dráha. Zastavování na občerstvovačkách mu sebralo ještě minimálně půl minuty z výsledného času. Čekal jsem, že ke konci trochu zpomalí a ono ne. Je to velký borec.“ Drahomír dosáhl času 1:12:17 hodiny, Jirka 1:13:13. Třetí Dima Rogovik ztrácel na Drahomíra přes kilometr a tedy přes 4 minuty.

První červencový víkend se Drahomír vydal do Týniště nad Orlicí. Zde vloni z prvního místa zakufroval, a nebyl sám, ale přesto byl tehdy na bedně. Letos marně hledal rovnocenného soupeře rovněž za vedra dal lesní půlku 1:15:23. Před druhým měl náskok 14 minut. Třetí byl známý vytrvalec z Holic a také čerstvý padesátník Tomáš Kyncl, kterému nadělil bez sekundy čtvrt hodiny. „Dneska mi to prostě sedlo,“ řekl Drahomír po závodě.

V červenci má Velká cena východních Čech prázdniny, ale přesto je ve východních Čechách plno zajímavých akcí. Třeba na Ústeckoorlikco končí série čtyř triatlonových závodů, každý rok v nich startuje plno vytrvalců, každý víkend byl jeden, tím nejnáročnějším z nich – Říčkovským Golemem.

Start je v 10 hodin v sobotu 13. července a začíná se půl kilometrem plavání v Pastvinské přehradě, nepatří k nejteplejším, je na Divoké Orlic. Královskou disciplínou tohoto závodu je silniční horská cyklistika- cca 36 km vedoucí přes Zemskou bránu a Bartošovice v Orlických horách, končí náročným výjezdem do lyžařského areálu v Říčkách v Orlických horách a poté 6 km horského běhu. Limit závodu je 3,5 hodiny.

Běžecky pestrá bude sobota 27. července. V Krkonoších se běží seriál 7 pohoří. Tratě budou na 21 km, 13 km a 6 km a pořadatelé mají přislíbenu na nejdelší trati účast Drahomíra Randy a i v ženách je očekávám příjezd jedné velké hvězdy letošní sezóny, ale zatím není ve startovce.

Týniště nad Orlicí bude o víkendu 27. a 28. července centrem Týništských Šlápot. Ultra běhu na 120 km (start v Polsku), 62 km (Letohrad), 38 km (Litice nad Orlicí) nebo 17 km (Kostelec nad Orlicí). Takže je z čeho vybírat i v červenci.