V neděli se uskuteční v Berlíně 38. ročník BMW BERLIN MARATHON. Největší pozornost veřejnosti se soustřeďuje na dvě jména: Haile Gebrselassie a Paula Radcliffe.

Je to poprvé, kdy se zúčastní maratonu na německém území současně dva držitelé světových rekordů (Gebrselassie – 2:03:59 a Radcliffe – 2:15:25).

Pro oba to bude však těžká zkouška. Haile, nikdy běžel dobře v silné konkurenci. Organizátoři příliš o ostatních favoritech nehovoří, kromě jednoho. Jmenuje se Patrick Makau a narodil se v roce 1985 v Keni. V roce 2009 absolvoval půlmaraton v Ras Al Khaimah za úctyhodných 58:52. Nejlepšího času na maratonské trati dosáhl v minulém roce v Rotterdamu – 2:04:48. Letos zaběhl v Londýně 2:05:45.

Haile v letošním roce žádný maraton neběžel. Na jaře absolvoval půlmaraton ve Vídni a pak ještě dvakrát běžel desítku, tu druhou v Norsku, kde zvítězil s časem 28:39. Tedy čas nijak oslnivý.

OKAMŽIK PRAVDY PRO PAULU RADCLIFFE

Bude to závod jako ze snu. Držitelka světového rekordu poběží maraton, který je považován za nejrychlejší na světě. Od jejího posledního vystoupení na této vzdálenosti však uplynuly dva roky, když v newyorském maratonu skončila na čtvrtém místě.

Jejím jediným vystoupením byl květnový závod na 10 km v Londýně, který absolvovala v čase 33:17. Přitom mezičasy na každých deseti kilometrech během jejího rekordního výkonu na londýnském maratonu v roce 2003 (2:15:25) se pohybovaly kolem 32:06 min.

Skutečnost, že IAAF navrhla před pár dny, aby její rekordní záznam byl nyní považován jen za nejlepší výkon na světě, protože byl dosažen za účasti pacemakerů, jí náladu nepokazí, protože zůstane stále držitelkou světového rekordu za čas 2:17:52, kterého dosáhla v roce 2005 v Londýně.

Vítězství by se závodnici v neděli velmi hodilo. „Sleduji závody v televizi a v minulosti jsem taky trochu v Berlíně běhala, takže se závodu nemůžu dočkat,“ řekla novinářům.

Ponecháme-li stranou otázku pacemakerů, hlavní rivalkou Radcliffe bude v neděli, v Kazachstánu narozená, Němka Irina Mikitěnko, která v roce 2008 vyhrála oba významné evropské maratony, Londýnský i Berlínský. O rok později zopakovala úspěch v Londýně.

„Na nedělní závod se moc těším, vždycky jsem si chtěla s Paulou změřit síly v maratonu. Její účast dá závodu a celé akci jiné klima,“ podotkla Irina.

Mikitěnko také v debatě vyjádřila pochybnosti nad zrušením světového rekordu: „Když jsem se o tom doslechla, myslela jsem, že se jedná o vtip. Jak je možné něčeho dosáhnout a pak o to o několik let později přijít?“

Start Berlínského maratonu je v neděli v 9:00 h, přímý přenos můžete sledovat na EUROSPORTU od 8:45 h.

WEB BMW BERLIN MARATHON