AK Zlín v neděli 20. října pořádá 76. ročník Běhu přes Valašské kotáry – Běh Zlínem. Jeden z nejstarších závodů na Moravě podporovaný městem Zlín a Zlínským krajem, k jehož původnímu názvu byl doplněný přídomek Městský běh Zlínem, se letos potřetí v historii uskuteční na atletickém oválu zlínského Stadionu Mládeže ve Zlíně.

Závod je zároveň Memoriálem Gustava Bělského a Memoriálem Ivana Hejtmánka.

,,Od roku 2000 jsme původní místo na kopci Barabáš přesunuli kvůli zvýšení atraktivity do centra krajského města. Letošní Běh Zlínem přes,,Valašské kotáry“ se ale poběží opět neobvykle na dráze na zlínském Stadionu Mládeže. Důvodem je skutečnost, že v tradičním termínu našeho běhu budou probíhat opravy silnice na Bartošově ulici. Proto není možné závod uspořádat na v posledních letech tradiční trati v parku Svobody,“ vysvětluje ředitel závodu Lukáš Vojtek.

V neděli dopoledně od 9.30 budou mít svoje závody mládežnické kategorie. Později si zazávodí také muži, ženy a junioři. Start 3kilometrového závodu žen je v 11.50 hodin. Muži svůj 10kilometrový závod odstartují už v 10 hodin.

,,Pokud bude v jednotlivých závodech přihlášených víc jak 50 atletů, tak se poběží dva běhy. Na dráhu totiž nelze pustit větší množství běžců. A i to je hodně,“ prozradil další z pořadatelů Bohumil Vrána. Pro nejlepší běžce jsou připravené zajímavé finanční odměny.

,,Historie Valašských kotárů se začala psát už v roce 1948. Mezi vítězi jsou taková jména jako Gustav Bělský, Jindřich Roudný, Bohumír Zháňal, Stanislav Nebojsa, Josef Podmolík a Vlastimil Bukovjan. V roce 1957 u nás dominoval dokonce Emil Zátopek. V posledním desetiletí brali prvenství Michal Nejedlý, Miroslav Vanko, Milan Kocourek, Jakub Bajza, Martin Kučera, Lukáš Kourek, nebo Jiří Čípa.

Od roku 2012 do roku 2014 u nás třikrát po sobě nenašel přemožitele Petr Vitner. Mezi ženami v minulosti devětkrát dominovala Alena Stancová. V novodobé historii si k nám čtyřikrát pro prvenství přijela Polka Agniezska Gortel. Čtyřikrát se z první příčka radovala i naše odchovankyně Kateřina Hálová,“ prozradil Lukáš Vojtek.

Online přihlášky končí v pátek 18. října ve 20 hodin. Startovné do tohoto data pro dospělé a dorostenecké kategorie je 100 Kč, pro žákovské kategorie 50 Kč. Přihlásit se je možné i na místě v den závodu v neděli 20. října. Ale už za zvýšené startovné. Dospělí a dorostenecké kategorie zaplatí 200 Kč, žákovské kategorie 100 Kč. Členové AK Zlín a děti do 11 let startovné neplatí.

V loňském roce se tradiční říjnový městský běh ve Zlíně konal na trati na náměstí Míru a v parku Svobody.

V hlavním závodě mezi muži zvítězil Brňan Lukáš Kučera (Eleven Run Team), který na trase dlouhé 8,2 kilometru, dosáhl času 27:01. První příčku v 2,8kilometrovém závodě žen vybojovala díky času 9:34 Markéta Vechetová (SK Speed Brno, spolek).