V sobotu se v Ostravě děly věci. Doprava omezená přes půl města, lidé se na ulicích zastavovali a koukali, co se děje. Běžel se maraton. A ne ledajaký. Emil Zátopek Golden Marathon Ostrava, to je celý název závodu s mezinárodní účastí, který vymysleli lidé kolem Šárky Mokré a Oldy Zvolánka z SSK Vítkovice.

Součástí akce byl půlmaraton, desítka a Český běh žen (5 a 2,5 km).

Na maratonské trati se stal historicky prvním vítězem Keňan Kennedy Ronoh, který proťal cílovou pásku na městském stadionu ve Vítkovicích v solidním čase 2:10:05. Pro druhé místo si doběhl jeho krajan Moses Kimulwo – 2:19:29. Z třetího místa se radoval první Čech, zkušený běžec z Brna, Lukáš Kučera – 2:31:10.

Také mezi ženami se prosadily keňské závodnice, nejrychlejší z nich byla Pascaline Jelagat – 2:32:28, na druhém místě se umístila Millicent Jebutai – 2:32:38 a na třetím Beatrice Jepkemei – 2:40:58. Pro čtvrté místo si doběhla Barbora Macurová – 2:46:02.

Maratonu se zúčastnili běžci všech věkových kategorií. Uznání si zaslouží zejména sedmdesátníci, letos 75letý Alfons Vytisk (4:23:29) a 73letý Josef Smola (4:30:12) oba z MK Seitl. Ostravský klub MK Seitl Ostrava nasadil na všechny tratě celkem 9 svých závodníků.

„Počasí na maraton ideální, je pod mrakem a bezvětří, běžci by mohli zaběhnout pěkné časy,“ zmínila se těsně před startem někdejší česká rekordmanka Alena Peterková, která byla společně s Karlem Davidem, taky držitelem českého rekordu, ambasadorkou tohoto prvního ročníku.

„Konečně mám i já za sebou maratón, chtěl jsem se dostat pod 5 hodin, takový sen by byl 4:30, noo a nakonec s toho byl čas 4:22:53. Celkově jsem skončil 158. z 204 lidí, takže ani poslední jsem neskončil. Potkal jsem hromadu známých, kteří nás podporovali kolem trati, poznal jsem další stejně zapálené běžce. Bylo strašně super si oběhnout takřka celou Ostravu během jednoho okruhu, který tato trať nabízela. Musím říct, že to byl sice první ročník, ale za mě to bylo skvěle zvládnuté. Lidé fandili, pořadatelé a občerstovačky na jedničku, navíc finiš na atletickém stadionu, paráda,“ liboval si Vlastimil Viktorini z MK Seitl Ostrava.

Půlmaraton vyhráli Slovák Marek Lenčéš – 1:09:09 a Barbora Vahalíková – 1:21:31. Na desetikolometrové trati brali první místo Slovák René Valent – 0:34:30 a Hana Alfery Urbánková z Brna – 0:40:16.

Do cíle všech závodů doběhlo celkem 897 běžců a běžkyň.

„Dát půlmaraton pod 90 minut, byl vždy můj sen. Dnes to všechno klaplo a já doběhl v čase 1:29:20. To znamená 12. místo v kategorii a 30. absolutně. V půlmaratonu startovalo 233 běžců. Děkuji pořadatelům, fanouškům a běžcům za neuvěřitelný zážitek. Moc rád se příští rok vrátím,“ pochvaloval si v cíli Jakub Huryta.

„Organizace perfektní. Vše klapalo jak mělo. Konečně velký městský maraton, jaký si Ostrava zaslouží,“ pochvaloval si další z účastníků.

Výsledky – maraton

Výsledky – půlmaraton

Výsledky – 10 km

Všechny výsledky