V pohodové, doslova rodinné atmosféře, se uskutečnil další běžecký závod pořádaný děvčaty z královéhradeckého HaKi runu. A navíc jim suprově vyšlo počasí, bylo podzimně větrné, ale slunečné.

Na akcích HaKi runu jsou boží názvy závodů, tentokrát to byl Běh kančím územím. Předchozí akce se jmenovaly třeba Cestou myslivců, Běh liščím územím, Běh zasněženým dančím územím či Běh mrazivým Přímským lesem. Následují závod se uskuteční již v sobotu 30.listopadu a je trochu nepoeticky nazván jen 7. ročník, asi chtějí zdůraznit, že akce v Hradci a jeho okolí pořádají sedm let.

A jak je na akcích HaKi runu tradicí opět byl na lesním mírně členitém okruhu o délce 5,6 km nejlepší Drahomír Randa ze Stěžer, který ho prolétl za 19:30 minuty a vyhrál kategorii nad 50 let. Celkově druhý byl nejlepší třicátník Zdeněk Hruška za 20:14. A jak je u Drahomíra zvykem vysoce ocenil výkon soupeře: „Běžel se mnou mladík a pěkně mě prohnal. Už jsem se i obával zda vyhraji.“

Další výraznou postavou závodu byl Bořek Čejka, který dorazil z Chrudimi a vyhrál čtyřicátníky za 22:40, celkově byl čtvrtý. Třetí byl další třicátník Ondřej Plítek z Hořic za 22:23.

Nejmladší muže do 29 vyhrál domácí Marek Vejběra za 24:15. Jeho tatík Honza byl třetím nad 50 za 27:12, před ním doběhl závodník SK Týniště z Červeného Kostelce Pepa Vondra za 26:31 (oba na foto s Randou). Druhý v mladících byl další běžec známého příjmení, a to Adam Pleskot z Rychnova nad Kněžnou za 25:59. Jeho tatík Pepa Pleskot patřil před pár lety k předním vytrvalcům Velké ceny východních Čech, ale zdraví mu nyní nedovoluje běhat.

Soutěž žen za 25:53 vyhrála Veronika Dvořáková, nejlepší v kategorii 35 – 44 let, jejíž dcery Marie a Lucie byly druhé v dětských závodech. V této kategorii byla druhá, absolutně třetí, Alena Fikarová z Lodína za 27:35 a i její dcerka Štěpánka byla na bedně v dětském závodě.

Ženy do 34 vyhrála Tereza Hašková z Chocně za 27:05, celkově druhá, a v nejzkušenějších byla nejlepší Radomíra Nováková za 31:27. Souběžné s touto akcí se uskutečnila ve Slatiňanech Velká cena Monaka.

Na trati desetikilometrového lesního krosu byli nejlepší Michal Honzíček z pořádajícího KRB Chrudim za 38:06 a celkově na 11. místě Kateřina Matrasová z Chrasti u Chrudimi za 45:08, druhá Denisa Kozáková z Hradce Králové.

Smolařem závodu lze oprávněně nazvat Radima Berku z Krkonoš, vítěze nedávné extrémně náročné Malé ceny Špindlerova Mlýna, který zde startoval poprvé.

Na Monaku nejdříve vybíhá dle propozic trojka a poté po pěti minutách hlavní závod. Pořadatelé na tuto skutečnost i upozorňují na poutači přímo na akci. A Radim se vydal na trať desítky s trojkaři, na trati správně odbočil na desítku a jeho sólo výkon by asi stačil na vítězství v hlavním závodě, ale vzhledem k výše uvedeným skutečnostem byl DQ.