Šestatřicetiletý Jakub Vodárek (Všeproakci.cz) zvítězil v 8. ročníku přespolního běhu Otrokovické svahy. Ten pořádal oddíl běžeckého lyžování TJ Jiskra Otrokovice a konal se v prostředí kopce Tresný, na okruhu mezi Otrokovicemi a Žlutavou.

Vodárek v závodu dlouhém 10 kilometrů, s převýšením 280 metrů, dosáhl času 40:14, druhé místo obsadil se ztrátou 1 minuty a 39 sekund Viktor Pospíchal (Bikecore OE), na bronzové pozici do cíle doběhl v čase 42:10 Svatopluk Janečka (TJ Ski – Turist Velké Karlovice), čtvrtý byl Vojtěch Ličman (Žlutavské 11, 44:13), pátou příčku bral za čas 45:15 Jan Bláha (BTT Libochovice).

Pro Jakuba Vodárka to byl domácí závod, který chtěl vyhrát.

,,Proto byla moje povinnost, abych se ho zúčastnil,“ přiznal.

Kopec Tresný mu sedí. Letos v tomto prostředí zvítězil už v lednu v Trailovém běhu Tří králů a triumfovali tam i v sobotních Otrokovických svazích.

,,Hned po startu jsem se probojoval na první místo a na něm jsem zůstal až do cíle. Rozhodující byl už první kopec. V něm jsem si vypracoval pohodový náskok před Svaťou Janečkou. Zbytek závodu jsem si pak užíval,“ tvrdí vytrvalec z Otrokovic, který si přeje, aby na Zlínsku bylo víc technických terénních závodů, kde kromě fyzické kondice rozhoduje i technika běhu v terénu.

Prvenství tradičně oslavil se snoubenkou Dorkou a s před 6 týdny narozeným synem Jakubem.

,,Jakub už také ví, jaké je to stát na stupních vítězů, protože jsem si ho na vyhlašování výsledků vzal sebou,“ užíval si domácí závod 36letý Jakub Vodárek.

Další ho čeká v sobotu 2. listopadu, kdy se postaví na start Otrokovického půlmaratonu.

10kilometrový závod žen ovládla díky času 55:18 Jana Žaludková ze Zlína, stříbrná byla Věra Vystrčilová (Fyzio Sazovice, 56:02), třetí místo vybojovala otrokovická vytrvalkyně Eva Solařová (Solario team, 1:06:50), čtvrtá skončila Kristýna Kvasničková (Hostýn Trail, 1:08:54), pátou pozici obsadila Olga Manclová (Běžecký klub České spořitelny, 1:13:31).

Jana Žaludková má v posledních týdnech běžeckou formu.

,,Zdání klame. Že budu v Otrokovicích závodit, jsem se rozhodla až ráno před závodem. Přesvědčila mě dcera Tereza. Poslední dobou totiž nejsem zdravotně fit. A v týdnu to završila ještě nějaká viróza. Navíc jsem páteční večer strávila s partou kamarádů až do rána,“ vysvětluje Žaludková.

,,Nicméně bylo krásné počasí, a i když jsem skoro vůbec nespala, tak jsem na závod odjela dobře naladěná,“ prozradila zlínská vytrvalkyně.

,,To byl pro mě nejdůležitější impuls pro závodění Samotný klus byl nádherný. Běželo se v příjemném počasí a na krásné trase. Navíc jsem před všemi soupeřkami měla od startu na první příčce dostatečný náskok,“ pochvalovala si pobyt v Otrokovicích Jana Žaludková.

V Otrokovicích se konal také 5kilometrový závod. Ten mezi muži vyhrál Jiří Flašar (Biatlon Halenkovice, 21:22), před Adamem Behancem (TJ Chropyně – atletika, 21:54), třetí skončil Petr Cimprich (Nordic walking Olomouc, 23:02).

Prvenství na stejné trase v závodu žen brala za čas 25:31 Diana Křížová, před Terezou Žaludkovou (26:47), třetí byla Barbora Žaludková (obě Zlín, 27:16).

Závod v Nordic walkingu (6,5 kilometru) mezi muži ovládl Petr Cimprich (Nordic walking Olomouc, 51:20, před Markem Netukou (BK Holedná Brno, 1:00:32).

Mezi ženami doběhla do cíle na prvním místě Myriam Nováková (BB Leisure, 1:00:57).

V letošních Otrokovických svazích si ve všech závodech a ve všech kategoriích včetně dětí zazávodilo celkem 69 běžců.

Nejstarším účastníkem byl letos 68letý Miroslav Hříbal ze Sokola Třebětice, nejmladším běžcem byl Alfréd Buriánek (ročník narození 2022).