Předloni běželi v olomouckém závodě seriálu zážitkových běhů Winter Run dvě stovky vytrvalců, vloni závod dokončilo necelých šest set běžců a letos počet dopředu přihlášených na sobotu 18. února překročil číslovku osm set. Navíc pořadatelům hraje do karet i předpověď počasí, kdy mají konečně vystoupit teploty výrazně nad bod mrazu. Již nyní je jisté, že padne mimopražský rekord tohoto stále více populárního běžeckého seriálu, který vyvrcholí posledním, šestým závodem 25. 2. závodem v Praze, kde vloni běh dokončilo 996 příznivců Winter Runu.

Startující budou mít připraveno teplé zázemí s úschovnou v jednom z pavilónu výstaviště Flora Olomouc. Start obou běhů, na 8 a 4 kilometry, je ve 12 hodin.

Olomoucký Winter se uskuteční na rychlých a přehledných tratích Smetanových a Čechových sadech, tedy přímo v centru hanácké metropole.

Úvodní dva ročníky vyhrál Roman Paulík z Břeclavi. Poprvé dal 27:15 minuty a vloni 27:10.

První ženskou olomouckého Winter runu byla Jana Matyášová z Dolní Dobrouče na Ústeckoorlicku v čase 34:58. Vloni ve stylu start cíl vyhrála Kateřina Ryšávková za 33:35.

Letos bude startovat Eliška Vlachová Hutová z Brna, která vede i absolutní pořadí letošního Winter Runu na trati osm kilometrů. Eliška vyhrála ženy v Brně a Hradci Králové, druhá byla v Ostravě, celkově byla v těchto závodech 6. , 26. a 10. Jelikož se do celkového bodování počítají čtyři starty je jen kousek od životního úspěchu. Startovat bude i nejlepší muž seriálu Richard Bednář.

Na čtyřce má startovat loňský vítěz Jirka Křeček z Kolína. Letos vyhrál v Brně a po nemoci se mu nevyvedl závod v Hradci, kde z jasného prvního místa klesl v koncovce na druhé. V Olomouci si tak zopakuje souboj se svým mistrem z Hradce, s Václavem Vandrovcem, kterého nejspíše čeká posun do průběžného vedení, jelikož má jen tři starty. Jemu zatím vévodí se čtyřmi závody pražský Vojtěch Kantor, který rovněž přijede.

V početném startovním poli bude vedle předních závodníků seriálu samozřejmě celá řada hobíků, kteří si jdou neopakovatelnou atmosféru závodů Winter Run hlavně užít. Stejně jako vloni se třeba do Olmiku chystá Verča Peterková ze Svitav. „Sice nyní moc neběhám, ale vloni se mi závod velmi líbil. Navíc mě byla u trati fandit celá rodina, takže se zase na závod moc těším.“