Je to neuvěřitelné, ale je to tak. Mezinárodní silniční běh Hodonín – Holíč – Skalica má před sebou 26. ročník.

Závod vznikl na truc proti rozdělení Československa. Měl ukázat, že mezi běžci žádné hranice neplatí a myslím, že se to dokonale podařilo. Skřípět zuby si mohl chtít kdo, jak chtěl. Nakonec se stejně s Evropskou unií hranice zrušily a už nebylo třeba mít pas při závodě jako v začátcích.

A závod si žije svým životem úspěšně dál. Tato velmi specifická sportovní akce je oslavou sportovního přátelství mezi oběma našimi národy a nikdo z nich si ji nenechal vzít. Ukázala, že si rozumíme a zůstáváme pořád přáteli.

Před koncem každého roku se zde sejdou davy vytrvalců, aby si to rozdali na trati z Hodonína přes Holíč do Skalice, jak se běží v letošním roce a v dalším roce se pak startuje ze Skalice a borci se vydají směr Hodonín. Závod pořádají Města Skalica, Holíč a Hodonín společně s TEZA Hodonín, BK Hodonín a Športovým klubom Skalica. Délka trati je 12 km a letos se běží i soutěž družstev o Česko – slovenský pohár družstev.

Také na děti se nezapomíná. Ve Skalici mají připravený Vánoční běh pro děti, který se běží již jako 16. ročník memoriálu Emila Zátopka. Myslím, že je zbytečné něco víc k této úžasné sportovní akci dodávat.

Snad jen to, že podrobnosti a propozice naleznete na: www.bkhod.webnode.cz

Tak neváhejte. Tu atmosféru ojedinělé běžecké události je potřeba zažít. Vryje se vám pod kůži. To mi věřte.