Souboj o absolutní prvenství v soutěži žen byl ozdobou druhého ročníku akce nazvané Forest race v Hradci Králové. Letos se do ní zapojilo při typicky podzimním počasí přes čtyři sta účastníků, tedy dvakrát více jak vloni.

Iva Pachtová z MK Seitl Ostrava bojovala o prvenství s o třináct let mladší Evou Zborníkovou. Závod se běžel na dvou okruzích a po půlmaratonu ztrácela Pachtová na Zborníkovou (půlka za 1:45:43) sto metrů. Měla ji tedy v dohledu.

V průběhu třetí čtvrtiny závodu pohledově vadnoucí soupeřku dokonce Iva docvakla a zdálo se, že je vymalováno. Ale tentokrát zdání klamalo. Zborníková v polovině závěrečného okruhu a samozřejmě i v jeho koncovce řádně zabrala a vyhrála za 3:34:06. Cílový čas Ivy Pachtové byl 3:37:41. Celkově třetí byla další spolu favoritka maratonu Iva Zavřelová z nedalekých Němčic. Ta svoji maratonskou premiéru s obvyklým úsměvem na tváři zvládla za 4:15:47.

Absolutním vítězem maratonského běhu se stal po bezkonkurenčním výkonu čtyřicátník Jiří Štos za 3:10:45. Druhý celkově byl loňský vítěz Pavel Sedlák ze Slatiňan, který rovněž hájí barvy MK Seitl Ostrava – 3:19:20. „Půl roku jsem měl zdravotní problémy. Nyní se k běhání vracím. V poslední době jsem si dal asi osm maratonu a uvidím co mi zdraví příští rok dovolí,“ řekl špičkový český ultra běžec.

Pavel běžel většinu závodu s třetím mužem této kategorie a tedy i celkově – Erikem Krumphanzlem z Odolova na Trutnovsku. Ten ztratil se soupeřem kontakt v poslední čtvrtině maratonu – 3:23:30.

Velkou osobností letošní lesního maratonu byl Jiří Březina z Přerova, která má v 77 letech na svém kontě přes šest set maratonů. V Hradci Králové na poctivě změřené trati zapsal čas 5:56 hodiny.

Letos pořadatelé z hradeckého Rungorunu obrátili směr trati. Takže v první polovině půl maratonského okruhu vedoucího po hradeckých lesích si běžci dali pár ostřejších, ale běhavých, kopečků. Druhá půlka okruhu byla pro unavené nožky vytrvalců lehčí.

Absolutně nejrychlejším mužem půl maratonského okruhu byl jeho vítěz Tomáš Heller z Hradec Králové – 1:23:02. Tomáš si dal nedávno maratonský osobák za 2:52 a byl pochopitelně v cíli spokojen :„Pěkný a celkem rychlý závod na to, že jsem běžel od druhého kilometru, kdy se od nás oddělila trasa čtvrt maratonu sám. Sezóna byla náročná a dlouhá a toto je pro mě pěkná tečka na jejím konci.“

Druhým mužem půlky byl Karel Holub za 1:29:56, který ve finiši zdolal Radka Plška – 1:29:57.

Také nejlepší půl maratonkyně byly z kategorie do 39 let. Vyhrála ji Lucie Pecinová za 1:38:49 před Markétou Zeiskovou – 1:41:49 a Pavlínou Fricovou – 1: 44:08.

Čtyřicítky vyhrála Blanka Paprskárová za 1:49:39 před Janou Horákovou ze Srchu, která startovala za Cafe Bajer Pardubice – 1:55:25

Nejlepší na čtvrt maratonu byli Štěpán Kotrba za 41:21 minuty a Anna Pavelková 47:44. Pět a půl kilometru patřilo Pavlu Jelenovi – 21:18 a Barboře Šubrtové – 27:37.

Tímto podzimní běžecké aktivity ve východních Čechách zdaleka nekončí. V sobotu 19. listopadu se běží Sršský čtvrt, půl a maraton. I zde letos poprvé zařadili soutěže štafet. Vloni zde vyhráli maraton Jan Bavor z Hradce Králové a Iva Pachtová.

V sobotu 3. prosince se uskuteční v centru Hradce Králové nejstarší půl maraton ve městě. Jeho 41. ročník pod názvem Mikulášský vodácký půl maraton navazuje na slavný běh především v minulém století – Vodácký běh přátelství z Pardubic do Hradce Králové.

Pro ty, kdo si netroufnou na takovou štreku bude se společným startem s půlkou připraven běh na deset a pět kilometrů a samostatně se uskuteční dětské závody.

Na státní svátek 17. listopadu bude Běh městem Hradec Králové – pět okruhů a 9,5 kilometru.