Dříve byl listopad pro většinu běžců koncem sezóny. Nyní se běhá furt a je navíc z čeho vybírat. Pro příznivce delších tratí jsou ve východních Čechách v následujících víkendech připraveny hned tři akce.

Tuto sobotu 12. listopadu tým zkušeného Rungorunu chystá druhý ročník Forest runu v Hradci Králové. Počet přihlášených se nyní blíží k číslu čtyři sta.

Centrum lesního běhu bude tradičně u Bufetu u vlka, který je královéhradecké lesní cestě Hradečnici. Parkovací plocha je u kilometr vzdáleného lesního hřbitova v Hradci Králové – Malšovicích.

Pořadatelé mají vytyčen v lesích půlmaratonský okruh, z kterého se postupně odpojí běžci na pět a deset kilometrů. Dále se bude soutěžit na půlmaratonské a maratonské trati. Připraveny jsou i soutěže pro běžecké štafety.

Loňské prvenství přijede obhajovat v maratonu Pavel Sedlák ze Slatiňan. V listopadu se do tohoto závodu přihlásili vytrvalci MK Seitl Ostrava, takže Ivu Pachtovou lze považovat za jednu z favoritek maratonu.

O týden později v sobotu 19. listopadu se běží Sršský čtvrt, půl a maraton. I zde letos poprvé zařadili soutěže štafet.

A v sobotu 3. prosince se uskuteční v centru Hradce Králové nejstarší půlmaraton ve městě. Jeho 41. ročník pod názvem Mikulášský vodácký půlmaraton navazuje na slavný běh především v minulém století – Vodácký běh přátelství z Pardubic do Hradce Králové.

Nyní se poběží půlmaraton po světoznámé cyklostezce číslo 2 vedoucí na Kuks. Otočka rovinaté půlky vedoucí většinou po březích Labe je před obcí Smiřice. Pro ty, kdo si netroufnou na takovou štreku bude se společným startem s půlkou připraven běh na deset a pět kilometrů a samostatně se uskuteční dětské závody.

Letošní zajímavostí je, že jedním z nových pořadatelů je triatlonista a loňský vítěz Sršského maratonu Jan Bavor. V Srchu vloni byla nej ženou právě ostravská Iva Pachtová.