Stejně jako vloni se o body do Velké ceny východních Čech bojovalo v Malých Svatoňovicích na Trutnovsku. V rodišti spisovatele Karla Čapka se ve středu uskutečnil druhý ročník běhu na nejvyšší vrchol Jestřebích hor Žaltman (742 m. n.m.).

Závod měl parametry kategorie Super z pohledu Českého poháru v běhu do vrchu – délku sice jenom 2,25 kilometru, ale převýšení 320 metrů, součet stoupání je dokonce 355, před samotným vrcholem, který se jde přes vrstevnice, je totiž krátký seběh. Závěrečná pasáž byla dle sdělení pořadatelů nejstrmější možnost jak se na Žaltman dostat. V průběhu závodu pršelo a chvíli dokonce sněžilo.

Loňský vítěz Ondřej Pína běžel většinu trati po boku vloni druhého Štěpána Štolfi. Rozhodovalo se až v koncovce, a tu měl letos lepší Štolfa – 13:48 minuty. Pína ztrácel v cíli 11 sekund. Stejně jako vloni byl třetí Jan Beran – 14:16.

Jeho sestra a loňská vítězka Anna se musela sklonit před uměním vrchařské specialistky z Hronova Romči Brumlichové. Druhá žena celkového hodnocení letošního Českého poháru dala také rekord 17:19, Anička 17:52. třetí byla Hana Bezděchová za 18:16.