Michal Majoroš z Police nad Metují ostře rozběhl 14. ročník Sršské devítky, závodu zařazeného do Velké ceny východních Čech. V pěti okruhovém silničním nočním běhu to v jeho první polovině vypadalo na to, že padne i traťový rekord. Na této trati zatím nikdo nepokořil hranici 30 minut. Miloš Kratochvíl, který fandil jako divák své přítelkyni, dal před čtyřmi lety 30:05 minuty.

Pozdější vítěz, čtyřicátník Michal Vokolek z AC Pardubice, se po startu držel v pětičlenné skupině za vedoucím běžcem. V druhém okruhu se skupinka rozdělila, ale Majoroš měl v tuto chvíli více jak stometrový náskok před Vokolkem. Závod se zlomil ve čtvrtém okruhu. „Majoroš zpomalil o víc jak třicet sekund na kole,“ hlásil rozhodčí Jan Zajíc, přesto nikdo nepochyboval o jeho prvenství.

Do cílové rovinky ještě vbíhal s nadějným náskokem na prvním místě Majoroš, ale Vokolek, dříve i krosový mílařský český šampion, se v tuto chvíli přibližoval doslova mílovými kroky a na šachovnici nedal soupeři šanci – 31:41 minuty a přidal i radostné vítězné gesto. „Neskutečný závod. S vítězstvím jsem fakt nepočítal, ale nezabalil jsem to a bojoval až do konce, a to se mi vyplatilo.“

Přirozeně zklamaný byl v cíli druhý Michal. „Asi jsem si nezasloužil vyhrát. V závěru s tím už nešlo nic udělat. Michal je v koncovce prostě jinde,“ ohodnotil kvality soupeře Majoroš (31:43).

O třetí místo až do koncovky bojovala dvojice Václav Rohlík z AC Pardubice (32:14) s Jaromírem Hradeckým ze Skutče (32:19)