Světový den diabetu byl vyhlášen v roce 1991 Mezinárodní diabetickou federací (IDF) a Světovou zdravotnickou organizací (WHO) jako reakce na rostoucí obavy ze zvyšující se zdravotní hrozby, kterou diabetes představuje. Jak se dá diabetu 2. typu předcházet a jaká jsou rizika tohoto onemocnění, se tradičně připomíná v průběhu listopadu.

U nás tuto preventivní akci již tradičně pořádají studenti všech osmi českých lékařských fakult pod záštitou neziskové organizace IFMSA CZ. Letošní, již sedmý ročník, pod názvem 10 000 kroků v prevenci cukrovky je zaměřen na prevenci vzniku cukrovky pohybem a bude se konat v týdnu od 7. do 13. listopadu v šesti největších městech ČR. Tématem je, jak již vyplývá ze samotného názvu, důležitost pohybu a především chůze při prevenci a léčbě cukrovky.

Projekt je zaměřen na širokou veřejnost a jeho cílem je zvýšit povědomí o prevenci a péči o zdraví. Studenti medicíny podávají zájemcům informace o rizikových faktorech, které úzce souvisejí s rozvojem diabetu 2. typu, a to jak formou interaktivního poradenství, tak také pomocí nejrůznějších vyšetření.

V rámci programu si mohou návštěvníci zdarma nechat změřit hladinu krevního cukru neboli glykémie, krevní tlak, BMI, procento tuku v těle a obvod pasu. Veškeré získané hodnoty jsou zapisovány do skládací brožurky a následně konzultovány s vyškolenými dobrovolníky z řad studentů.

Dále nabízíme stanoviště o poskytování první pomoci, zaměřující se především na včasně rozpoznání a podání první pomoci u stavů s nízkým nebo vysokou hladinou cukru v krvi. Součástí programu je poradenství v oblasti fyzioterapie, zdravé výživy, péče o ústní hygienu či poradenství při odvykání kouření. Nezapomínáme samozřejmě ani na naše nejmenší návštěvníky, kteří si spolu s mediky mohou ošetřit svého plyšáka.

Více zde.