Po úspěšné dubnové premiéře závodu Zkus maraton Kuks se zkušení pořadatelé z hradeckého Rungorun rozhodli využít potenciálu současné nejnavštěvovanější stavební památky Královéhradeckého kraje Hospitalu Kuks, nedaleko od Dvora Králové nad Labem, a letního počasí k pořádání další běžecké novinky. V sobotu 30. července se startem ve vlnách od 21 hodin se uskuteční první ročník nočního běhu Zkus noční Kuks.

Na rozdíl od již tradičních městských nočních běhu bude mít tento závod zcela jiný level. Za svitu čelovek čeká startující opravdové lesní proběhnutí. Připraveny budou dvě tratě, a to deset a pět kilometrů. V podvečer od 19 hodin i závody pro děti v areálu Hospitalu Kuksu. Kdo nechce běhat může se už dopoledne zkusit turistický pochod. Momentálně se počet přihlášených účastníků blíží k číslu čtyřista padesát.

Desítka zavede z Kuksu vytrvalce mimo jiné k Braunovu Betlému a ke Křížové cestě 21. století. Na pětce běžci stejně jako na desítce nejdříve seběhnou lesem k nočnímu Labi, pak se však vydají opačným směrem. Minou Šporkův mlýn a pokračovat budou obnovenou hraběcí alejí stávající z 222 stromů ze Stanovic zpět do Kuksu. V prostorách hospitální bylinkové zahrady startují v podvečer od 19 hodiny dětské závody.

Program je však připraven již od devíti hodin, kdy bude probíhat akce nazvaná Zkus poznat Kuks po stopách hraběte Šporka. V tomto případě to bude pochod na 5, 12 a 42 kilometrů, nejdelší trať je vedena po trase maratonu, takže se účastníci podívají mimo jiné na nejvyšší vrchol Podkrkonoší Zvičinu či k architektonickému skvostu – přehradě Les Království.

Během celého dne bude probíhat na nádvoří Hospitalu Kuks bohatý doprovodný program. K tanci a poslechu bude hrát živá hudba a připravena budou zábavná stanoviště pro děti.