Mezi nejkrásnější běhy v Hradci Králové patří Hradecký kros. Jeho jednatřicátý ročník se uskuteční v neděli se startem v deset hodin u hradeckého rybníku Biřička, který se nachází na Novém Hradci Králové. Závod tradičně pořádá Liga 100 Hradec Králové. Vypsáno je šest věkových kategorií pro muže a dokonce čtyři pro ženy. Ceny jsou finanční.

Pořadatelé budou mít připraven pětikilometrový mírně členitý lesní okruh, který se běží dvakrát. Prvním vítězem byl brněnský vytrvalec Karel Hausvater v čase 33 minut, loňským náchodský Marek Kincl dal 36.

Když jsem hledal vítěze minulých ročník musel jsem uznat, že jde o samé atletické osobnosti. Jsou mezi nimi Andrej Harendarčík, Lukáš Razým, Jiří Čivrný, Miroslav Vítek, Pavel Dobšíček, Miloš Kratochvíl, Petr Pechek či Petr Losman.

Mezi ženami vyhrála vloni Deniska Kozáková, před tím Tatána Metelková, Marta Fenclová či Eva Burdychová. Uspěli i specialisté z jiných odvětví jako triatlonista Miroslav Daňko či orienťák David Hepner.

Nejlepších výkonů na této nelehké desítce bylo dosaženo v letech 1997 a 1998. To si cestu do Hradce našel tehdy náš nejlepší vytrvalec a v té době i běžec světového formátu Jan Pešava. Tehdy zapsal neskutečný traťák 30:34.

O rok později sem dorazil jako člen rodinné výpravy. Honza vyhrál za 30:53, soutěž žen vyhrála jeho přítelkyně a nyní manželka Jitka Krátká (nyní Pešavová) a navíc její tatínek František byl nejlepší ve své věkové kategorii.

Po závodě a před vyhlášením a oceněním nejlepších finančními cenami si dá většina účastníků koupačku v Biřičce. Kdo nechce do vody může se vydat do lesa a dát si třeba nyní už zralé borůvky. Pořadatel zajišťuje základní občerstvení a jako obvykle bude otevřena místní osvěžovna.