Úspěšný týden má za sebou Michal Majoroš, žijící v Hradci Králové, ale závodící za Polici nad Metují. Ve středu vyhrál tamní běh Od pípě k pípy, běh mezi dvěma osvěžovnami. V sobotu s transparentem podpořil svého kámoše a tréninkového partnera Honzu Bavora při úspěšném zvládnutí triatlonu. A v neděli vyhrál mezinárodní běh z náchodského Meziměstí do polského Mierozsowa.

Obě města se v pořádání střídají a letos to byl 16. ročník. Start za přítomnosti zástupců obou stran byl v zánovním areálu meziměstského koupaliště. Odtud se běželo po vedlejších asfaltových cestách na hranici, furt mírně do kopce. Následoval půlkilometrový seběh do Polska a zase neustále mírně do kopce.

Za dusného počasí většinu startujících potrápil závěr. Tím bylo kilometrové krosové stoupání napříč vrstevnicemi nad polské městečko. Zde se trať mužů a žen dělila. Silnější pohlaví si muselo dát v kopci navíc půlkilometrový pytlík. Takže závod žen mohl mít délku deseti kilometrů, mužů 10,5. Pak následoval seběh do cíle na polském stadiónu, ale zde se nešlo tradičně po oválu do cíle. V rohu hřiště pořadatelé vytyčili dalších cca pět set metrů. Běhalo se zde na trati jako mají obvykle vytyčenu cyklokrosaři.

Startujících bylo tak dvě třetiny z Polska, ale absolutní pořadí patřilo Čechům. Celkový vítězem se stal za 37:42 minuty Majoroš před Polákem Drozdowskim (38:20) a nejlepším čtyřicátníkem Petrem Ulichem (38:45). Celkově čtvrtý byl nejlepší třicátník běhu Pavel Rücker z Machova za 39:11. Soutěž žen vyhrála Polka Wojtanowská za 41:33 před Veronikou Markovu z AC Pardubsátníky 42:45 a nejlepší čtyřicátníci běhu Annou Krátkou z Hvězdy Pardubice (44:58).

Z dalších Čechů vyhrál nad šedesát let Vladimír Bříza z KRB Chrudim 46:12 a třicátnice Klára Šimáková z Hradce Králové za 45:42. Nejstarší ženy vyhrála Hana Vacková ze Sokola Starkoč za 57:03 před hradeckou Hanou Hellerovou – 59:56.

Po závodě následovalo tradičně posezení na stadiónu s teplým jídlem. Odvoz pro české závodníky byl zajištěn a k dispozici měli celý bazénový areál, ale voda byla ještě pěkně ostrá.