Závod s mnohaletou historií je Desítka Hvězdy Pardubice. Letos se uskutečnil 46. ročník. Dříve to byla pětadvacítka, která se běhala přes Chrudim. Pak půlmaraton, rovněž přes Chrudim. V tomto století se běhala nejdříve patnáctka mimo Pardubice a nově od loňska desítka.

Poslední změnu si vynutilo přebíhání hlavní cesty z Pardubic na Chrudim, které tedy odpadlo a běhá se pouze v okolí stadiónu po pardubické Dukle. Čtyři kola, v každém průběh stadiónem plus náběh, aby to dalo těch deset kilometrů

Vloni časem pod 33 minut vyhrál čerstvý vicemistr republiky v maratonu Pavel Dymák z Hvězdy. Letos ho úspěšně zastoupil český šampion v běhu do vrchu Jan Janů a v sóĺo běhu dal nový traťák 32:29 minuty. Janů je nyní v plné přípravě na extremné náročný silniční běh ve Víru, který vyhrál opakovaně za sebou a vloni překonal dokonce traťák, který tam drželi borci jako Dan Orálek či Mulugete Serbessa.

„Jsem rád, že mi to vyšlo a budu se moci tohoto krásného, ale náročného běhu opět zúčastnit,“ řekl po závodě spokojený vítěz.

Druhý proběhl cílem nejlepší čtyřicátník Miloš Kratochvíl rovněž z Hvězdy za 33:30 a třetí byl další veterán Tomáš Blaha z Přerova za 34:17.

Nejlepším padesátníkem byl domácí Mojmír Svoboda a šedesátníkem Miroslav Krupička z Ústí nad Orlicí – 42:21, jeho syn doběhl v nedělním Pražském maratonu před Dymákem. Sedmdesátníky vyhrál v koncovce Matěj Jelínek z Černilova, který zdolal teplem znaveného Standu Doležala.

Vloni druhá Deniska Kozáková z Hvězdy (tehdy 37:47) se letos mohla radovat prvenství, ale v podstatně horším čase 40:16 a celkově jedenácté místo. „Bylo hrozné vedro, dusno. Neběželo se mi dobře, dost jsem se nadřela.“

Pro druhé místo si z Prahy přijela Iva Milesová – 43:42 a třetí byla nejlepší čtyřicátnice Eva Vejběrová z Cyklo Pokr Hradec Králové – 45:19.