Závodníci Iscarexu Česká Třebová ovládli první závod letošního ročníku Českého poháru v běhu do vrchu. Ten se uskutečnil v Jiřetíně pod Jedlovou u Varnsdorfu.

Startující čekala trať se smíšeným povrchem. Nejnáročnější byly úvodní a závěrečný kilometr. Start byl u jiřetínského sportovního areálu a běželo se přes náměstí a dále stoupáním přes Křížový vrch. Poté startující vlastně obkroužili třetí nejvyšší vrchol Lužických hor Jedlovou (774 m. n. m.), na níž byl cíl šestikilometrového závodu.

Letos to byl jubilejní 20. ročník, který se po páté běžel jako memoriál jeho zakladatele Milana Krupky.

Celkovým vítězem se za chladného počasí, ale naštěstí bez deště, stal Filip Záveský před nejlepším čtyřicátníkem Ladislavem Kučerou. Třetí proběhl cílem loňský vítěz Sebastian Vošvrda z AC Mladá Boleslav.

Úspěch Iscarexu podtrhl Aleš Stránský prvenstvím v kategorii padesátníků. Jeho dcera Michaela se stála nejlepší ženou tohoto běhu do vrchu. Za ní doběhly sestry Loubkovi z Českolipska a Romana Brumlichová z Hronova, nejlepší ženy 35 – 44 let.

Následovala legendární Blanka Paulů z Maratonstavu, první nad 55 let, a Anna Krátká z pardubické z Hvězdy, první 45 – 54 let.

Na startu byli i triatlonisté z moravských Morkovic, kteří mají v Lužických horách soustředění. „Závod se nám velmi líbil a byli jsme překvapeni jeho kvalitním zabezpečením a kamarádskou vrchařskou atmosférou běhu“.