Tradiční ovládnutí závodu africkými běžci proběhlo v Běhu městem Jarmily Kratochvílové na Havlíčkobrodsku. Tentokrát dorazili tři muži a tři ženy.

Nejlepším a jediným běžcem z české špičky byl Petr Vitner z Nového Města na Moravě, který na patnáctikilometrové trati doběhl na třetím místě za 48:19, tedy se ztrátou jeden a půl minuty na nejlepší dva Afričany.

V soutěži žen nastoupila nejlepší česká vytrvalkyně Eva Vrabcová, která až ve finiši prohrála o sekundu souboj o prvenství s jednou z afrických běžkyň – 52:17 a celkově byla na sedmém místě.

V elitní desítce vedle dvou nejlepších žen byl nejlepší čtyřicátník závodu – na pátém místě Ladislav Kučera z Iscarexu za 51:30 a desátý nejlepší šedesátník Miloš Smrčka z Říčan za 54:22. Soutěž padesátníků patřila Jaroslavu Chramostovi – 56:16.

Bohužel jedinou vypsanou kategorii pro „starší ženy“ – nad 35 let – vyhrála celkově pátá Marta Fenclová z Pardubic za 57:45. Za ní doběhly další mladé legendy Jana Klimešová, Iva Milesová, Anna Krátká či Dáša Novotná. Takže zcela pak zapadne výkon letos šedesátileté Hanky Vackové z Červeného Kostelce, která zapsala čas 1:21:25.

Hodinu před oficiálním startem se sólo na trať vydal nejstarší český maratonec Jirka Soukup z Hradce Králové, který za silně větrného počasí dal v 89 letech 2:47:53.

Pořadatelé v závěru předvedli tradiční jeníkovský kvapík. Na trati byla ještě poslední desítka vytrvalců, v čase okolo dvou hodin, a už probíhalo vyhlašování výsledků.