Do prvního ročníku závodu nazvaného Zkus maraton Kuks, který se uskuteční v sobotu 2. dubna v okolí světově proslulého vloni opraveného barokního areálu u Dvora Králové nad Labem a pořádá ho hradecký Rungorun, je zatím na jeho obou krosových tratích, maratonské a půlmaratonské, přihlášeno přes 400 startujících.

Tratě obou závodů mají nejen náročné parametry, maraton součet stoupání 998 metrů a půlmaraton, který se poběží částečně na jiném okruhu a s jinou dobou startu, 413 metrů. Na obou tratích se bude neustále prolínat historie se současností.

Trasa maratonu je vedena z nádvoří Hospitalu Kuks a po naučné stezce k Braunovu betlému, kde běžci uvidí to nejlepší z českého sochařského baroka, do skal vytesanou galerii soch.

Startující musejí poté vyběhnout na dominantu Podkrkonoší. Zvičina je nejvyšší vrch Zvičinsko-kocléřovského hřbetu v nadmořské výšce 671 metrů a v květnu je zde cíl jiného závodu zařazeného do Českého poháru v běhu do vrchu. Na vrcholu je unikátní rozhledna, kdy k chatě byla přistavěna věž s otáčivou prosklenou nástavbou. V roce 1927 byla chata pojmenována po spisovateli Karlu Václavu Raisovi, rodáku z nedalekých Lázní Bělohrad.

Na cestě zpět budou vytrvalci míjet Lázně pod Zvičinou – poutní místo a bývalé lázně s mariánským pramenem s úžasným panoramatickým výhledem na Krkonoše. Přes obec Bílá Třemešná se poběží na přehradu Les Království na Labi. Přehrada je v českých poměrech neobvyklá svým vysoce estetickým stavebním provedením, vypadá jako zámek. Stavba trvala 10 let (1910–1920).

Samotný závěr trati nemá chybu. Po proběhnutí Dvorem Králové nad Labem čeká běžce unikátní Křížovou cesta 21. století, na jejímž vzniku se podílel jaroměřský rodák Vladimír Preclík. „Příběh utrpení a nadějí člověka je metaforou putování současného člověka. Každý z nás si nese svým životem svou vlastní křížovou cestu. A bez naděje se nikdo z nás neobejde,“ uvedl při jejím otevření v roce 2008 světově proslulý sochař. Tvoří ji 15 soch od různých autorů, které ztvárňují příběh nadějí a utrpení člověka. Doslova symbolická slova těsně před návratem do Kuksu.

V den konání závodů budou ve vlakové stanici Kuks, trať Pardubice – Liberec, která je kousek od areálu, mimořádně zastavovat některé rychlíky. Účastníci závodů mohou za zvýhodněné vstupné absolvovat hlavní prohlídkový okruh Kuksu.

Rozumně jsou stanoveny i časové limity ke zdolání tratí, na maraton je to sedm hodin a na půlku čtyři hodiny.

Mezi favority na hlavní trati bude patřit zkušený vytrvalec Hvězdy Pardubice Jiří Doucha z Náchoda. Nechybí maratonské legendy jako je Vlastimil Dvořáček, Mirek Krummer či Václav Sadílek.

Mezi ženami vyběhne Iveta Fořtová. Bývalá česká reprezentantka v běhu na lyžích dokázala vloni vyhrát celkově třeba Brněnský půlmaraton. Její manžel Martin bude patřit mezi favority na půlmaratonské tra­ti.

Mezi ženami na půlce bude asi hlavní favoritkou další závodnice pardubické Hvězdy z Náchoda Kateřina Kramlová, která si nejspíše zopakuje nedávný vyrovnaný souboj z Úpice s Romanou Brumlichovou z Hronova.

Ono to zastoupení Pardubáků ve startovce je opravdu silné. Nastoupí třeba otec se synem Czaganové z obce Dědek. Přihlášen je pardubický kavárník Milan Bajer. Přijedou i vytrvalci z Polska včele s Arturem Žakem.