Tradičně Během Jižními svahy začal v sobotu 13. února na kopci nad Zlínem na kraji největšího zlínského sídliště další, v pořadí 33. ročník zlínského běžeckého seriálu. Ještě cestou k prezentaci na 24. ročník závodu uspořádaného Jirkou Prokopem a jeho týmem sice ještě drobně pršelo, ale před startem v 10 hodin, kdy teploměr ukazoval 6°C, déšť naštěstí ustal.

Jirka Prokop ještě po přivítání 141 startujících všechny informoval o Festivalovém zlínském půlmaratonu, který se poběží centrem Zlína 28. května a poté už závodníci včetně 28 závodnic vyrazili po chodníku kolem točny Kocanda do lesa a dále přes silnici Zlín – Kostelec po modré turistické značce k vodojemu a zpět. Stejně jako loni byla trasa prodloužena o smyčku s delším seběhem a závěrečným mírným stoupáním od 2. segmentu. Trať se zvlněným profilem tak měřila cca 6,6 km s převýšením cca 130 m.

Po rychlém úvodu po chodníku se závodníci po náběhu do lesa museli vypořádat s místy dost rozbahněným terénem a kluzkým seběhem k přeběhu přes silnici. Po krátkém výběhu k obrátce u vodárny měl už výrazný náskok cca 100 m Václav Bitala následovaný Radoslavem Šíblem, za kterým s odstupem 30 m běžela čtyřčlenná natáhlá skupinka ve složení Matěj Nekoranec, Libor Černocký, Josef Sedláček a Andrej Višněvský.

Václav Bitala (AK EZ Kopřivnice) si s přehledem udržoval náskok a běžel si pro už jasné vítězství. Doplatil však na neznalost závěrečné prodloužené části, seběhl z trasy a do cíle nakonec doběhl až na 6. místě v čase 24:23. Zvítězil tak Radoslav Šíbl (Ekodril Zlín), který udržel těsný náskok před svými pronásledovateli a za 23:56 proběhl s náskokem 6 s jako první cílem.

Souboj o 2. a 3. místo byl těsný, když 2. Matěj Nekoranec (Titan Trilife) doběhl vteřinu před 3. Liborem Černockým (TJ Slovan Luhačovice) – 24:03. Čtvrté místo získal Andrej Višněvský (FTVS UK) – 24:12 a 5. místo už s větší ztrátou Josef Sedláček (AK Kroměříž) – 24:38.

V kategorii žen se během závodu pořadí na čele také měnilo, když po obrátce s náskokem 30 m vedla Alena Juřicová následovaná Janou Žaludkovou. V cíli se ale pořadí obrátilo, s časem 27:10 zvítězila celkově 27. Jana Žaludková (BS Slopné) o 10 s před 2. Alenou Juřicovou (Vítkovice). Třetí místo obsadila Veronika Brázdová (Sykora Running) – 30:00, 4. Zuzana Nádeníčková (Kes Buk Team) – 30:42 a 5. Maria Sýkorová (Sykora Running) – 31:17.

Uznání dále zaslouží i nejmladší účastník hlavního závodu, jedenáctiletý Jakub Hanáček (Gepardi), který doběhl za 41:01 na celkové 132. místě.

Po doběhu hlavního závodu se uskutečnily závody dětí na kratších tratích a poté se závodníci před vyhlášením 3 nejlepších ve 4 mužských a 2 ženských kategoriích mohli občerstvit polévkou, která po výkonu přišla k chuti. Dalším započítávaným závodem bude v sobotu 19. března ve Zlíně – Burešově 29. ročník Josefského běhu, který stejně jako Běh Jižními svahy připravuje Jirka Prokop se svým týmem.

Další závody započítávané do seriálu 2016:

  1. Josefský běh (Zlín, 19.3.)
  2. Salašský běh (Salaš, duben)
  3. Zlínská lesní hodinovka (Zlín, 11.6.)
  4. Běh olympijského dne (Zlín, 22.6.)
  5. Slopenská 10 (Slopné, 21.8.)
  6. Strojařská desítka (Zlín, 10.9.)
  7. Kovářská pětka (Zlín, říjen)
  8. Mikulášský běh (Zlín – Příluky, 3.12.)
  9. Štěpánský běh (Zlín – Příluky, 26.12.)
  10. Silvestrovský běh (Zlín, 31.12.)

Další podrobnosti, informace o seriálu, pravidla, propozice jednotlivých závodů, historii najdete na webových stránkách této soutěže na www.behyzlin.cz