Papírově nejlepší běžci hradeckého Valentýnského běhu nenastoupili na nejdelší půl maratonskou trať, ale absolvovali závod na 14,2 kilometru. Závody se startem a cílem v hradeckých lesích opět úspěšně uspořádal hradecký Rungorun.

Mírně členitá trať vedla většinou po měkkých lesních cestách. Úvodních cca deset kilometrů, v kterých byl i tříkilometrový asfaltový úsek, bylo společných, půlmaratonci si dali ještě lesní pytlík pro potřebnou vzdálenost. Základní okruh měl symbolicky tvar srdce.

Běžela se i valentýnská soutěž dvojic. Oba z dvojice vyrazili na trať 14, 2 km ve shodném čase, ale v opačném směru. V polovině se setkali, nebo museli na sebe počkat, a pak následoval dvoukilometrový společný doběh do cíle.

Triatlonista SK Miletín Jan Bavor, mimo jiné vítěz listopadového maratonu v Srchu, byl přihlášen dopředu, a proto si ho jako soupeře na otestování výkonnosti na 14, 2 km vybral Jiří Čivrný z SK Nové Město nad Metují.

„Mám tréninkový výpadek, více běhám pouze poslední měsíc, a proto by mě zajímalo jak na tom jsem. Když jsem viděl Honzu ve startovce, rozhodl jsem se s ním změřit síly. Bude pro mě kvalitním soupeř,“ uvedl před startem Čivrný. Jeho test dopadl dobře.

„Byli jsme spolu na čele od startu sami. Jirka mi cuknul v polovině závodu. Pak to bylo pro mě docela dlouhé sólo do cíle,“ řekl po závodě Bavor. Vítězný Čivrný dal 51:47, Bavor 53:03 a třetí Hradečák Miloš Nouzovský za 61:12.

Podobně bezkonkurenční vítězku měla v Janě Klinecké z MK Hlinsko i soutěž žen. „Běžela jsem zde již vloni, ale dvojice. Letos jsem neměla parťáka, tak jsem šla sólo,“ řekla v cíli Jana, která trať uběhla za 68:46. Druhá byla Jana Zavřelová z Němčic na Pardubicku za 73:22.

Na půlmaratonské trati zvítězila o parník pražská triatlonistka Gabriela Hejtíková v pěkném čase 1:33:28 hodiny, celkově byla dokonce pátá. Druhá proběhla za 1:51:04 Petra Eliasová. Soutěž mužů vyhrál další Pražák Petr Lohr za 1:23:52 před Radkem Tomanem z Kornice – 1:24:19.

Nejdelší závodní trať si jako symbolickou oslavu v den svých sedmdesátin vybral Stanislav Groh – 2:02:09. „Pěkný závod. Chtěl sem to zkusit dát pod dvě hodiny, ale na této měkké trati mi to nešlo. Velmi mi vyhovoval asfaltový úsek, tam jsem doslova letěl, ale v lese byla trať znatelně pomalejší.“

Závodníky přijel povzbudit i nejstarší český maratonec Jirka Soukup. Původně měl nastoupit v soutěži dvojic. „Nejsem zcela fit, a proto radši neběžím,“ řekl.

Další akcí, kterou připravuje Rungorun, bude 2. dubna Zkus maraton Kuks – půlmaraton a maraton v okolí nedávno opravené historické památky u Dvora Králové nad Labem. Již nyní je přihlášeno přes tři stovky běžců.