Běžeckou legendou lze nazvat Stanislava Groha z Vrchlabí. Standa je přihlášen v den svých sedmdesátých narozenin na nedělní hradecký Valentýnský běh, kde absolvuje nejdelší vypsanou půl maratonskou distanci.

Měl jsem to štěstí se Standou cestovat na pár závodů a jeho vzpomínky třeba na dělnickou tělovýchovu nemají chybu.

Standa absolvoval první maraton v roce 1971 a nyní jich mám na svém kontě téměř devadesát. Nejlepší výkon 2:50:12 hodiny. Podle loňských maratonských tabulek byl druhým nejlepším běžcem nad 69 let.

Ve svém životě navíc běžel sedmkrát závod na sto kilometrů – nejlépe za 7:44 hodiny a jednou na 24 hodin –189 kilometrů. V současné době se drží hesla: „Hlavně zdraví a dívat se jedině do budoucnosti,“ uvedl oslavenec, který letos v lednu v nové kategorii bezkonkurečně vyhrál půlmaraton v rámci Běhu na Blaník.

Standa má totálně sportovní rodinu. I jeho manželka Jaroslava je nadále aktivní běžkyní a podílí se na přípravě jednoho z našich nejlepších běžců Ondřeje Fejfara.

Z jeho čtyř dětí jsem nejdříve poznal jeho nejstarší dceru Míšu. Proslula nejenom jako běžkyně, ale i cyklistka a myslím si, že byla i veteránskou mistryní světa v běhu na lyžích.

Standa má dále dva syny, z nichž nyní na vrcholové úrovni sportuje Radoslav – běžec, skialpinista … Standovým nejmladším potomkem je dcera Karolína, která je členkou české reprezentace v běhu na lyžích.

Takže Stando vše nej, hlavně zdraví a v neděli se uvidíme v Hradci. Jo a pořadatelé z Rungorun mají pro Standu připraveno malé a milé překvapení.