Zimní hradubická liga orientačních běžců pokračovala dalším klasickým závodem, kterým byl desátý ročník pardubického Vinice krosu. Závod se uskutečnil na ploše, spíše stráni cca 300 krát 100 metrů mezi řekou Chrudimkou a pardubickou nemocnicí. Letos se běželo na okruhu o délce 1,15 kilometru s převýšením 42 metrů na kolo, startující si na kolečku dají tři náročné výběhy a seběhy a zhruba dvě stě metrů se běží po břehu Chrudimky. I tato lehčí část je v závěru zpestřena dvěma menšími dropy. Trať zmrzlá a tedy tvrdá a rekordní počet 70 startujících.

Hlavní závod mužů je na sedm kol a žen na pět, se společným startem. Po dvou okruzích běžela na čele hradecká Taťána Metelková následována nejlepšími muži – Janem Gebrtem a Vojtěchem Netukou z hradecké Slavie. „V polovině závodu měla Táňa náskok půl minuty,“ řekla k průběhu klání druhá v cíli domácí Marta Fenclová – 28:11 minuty.

V posledním ženském kole však měla Metelková problémek. „Nějak jsem špatně šlápla a rozhodila si nohu, takže jsem byla ráda, že jsem se dopajdala do cíle. Ani se nebudu vyklusávat,“ řekla vítězka po závodě – 28:02. O náročnosti závodu svědčí její kilometrový průměr, který na trati o délce 5,75 km je pět minut na kilometr, kdežto na rovině je schopna běžet tempem i pod 3:30.

Rovněž muži měli těsný doběh. Vyhrál o pět sekund Gebrt za 38:41 (8,05 km). Podobně skončila soutěž mužů na čtyři kola (4,6 km), v které vyhrál Domácí Petr Fiala za 23:20 před Janem Václavkem – 23:29. Soutěž žen na tři okruhy patřila domácí Pavlem Švíglerové – 21:52.