Jablonecký běžec a trenér atletiky Martin Fořt nosil v hlavě myšlenku uspořádat silvestrovský běh již delší dobu. Myšlenka uzrála a dočkala se podpory také u majitele firmy Eleven, jabloneckého výrobce sportovního oblečení.

A když jsme v Jablonci nad Nisou, tak kde jinde běžet, než kolem zdejší dominanty – Jablonecké přehrady, vlastně okolo tří přehrad.

To Martin ještě netušil, jaké běžecké bláznění rozpoutá. Původní odhad, že se zúčastní tak 150 běžců, vzal brzy za své a 28.prosince, když seznam přihlášených překročil hranici sedmi set, byla registrace zastavena.

31.prosince se Jablonec probouzí do větrného a mrazivého rána, kdy se rtuť teploměru usídlila na 6° pod bodem mrazu, ale do startu se vítr utišil a vzduch mírně prohřívá sluníčko. Již hodinu před startem se prostranství u hráze přehrady hemží množstvím lidí, ať už běhu chtivých nebo jen přihlížejících.

Dobrovolníci výborně zvládají výdej startovních čísel a tak přesně v 11 hodin může být odstartována první vlna běžců, 5 minut poté startují ženy a vydávají se na 5 km okruh, který vede po hrázi první přehrady a následně kopíruje po lesních cestách druhou a třetí přehradu a vrací se zpět k první přehradě, odkud se pokračuje až do cíle. Na mnoha místech trati účastníky povzbuzují diváci a vytváří příjemnou atmosféru.

Cílem nakonec probíhá 617 běžců a běžkyň, kterým dominovali David Kučera mezi muži s časem 16:28.7 minut a první žena Barbora Jíšová, která trať zvládla za 18:30.4 minut. Za vítěze se ale dnes můžou označit všichni, kteří i poslední den v roce nelenili a přišli si užít skvělý závod. V cíli pro ně byl připraven teplý čaj, svařené víno a stánek s občerstvením.

Poděkování patří především hlavnímu pořadateli Martinu Fořtovi, firmám Eleven, Datacontrol a všem dobrovolníkům, který tento závod uspořádali.

Web závodu

Facebook

Foto – Martin Lukeš

Foto – janaariel.raj­ce.idnes.cz