Ve spíše společenském než soutěžním ovzduší proběhl Adventí běh K9 – 2. ročník Kunětické devítky.

Pořadatelem tohoto závodu byl tým Jakuba Jaroše, který na dominantě Pardubicka Kunětické hoře v průběhu roku uspořádal dvanáctidílný krosový seriál. Proběhl i noční běh. Stejně jako v neděli se běhalo na tratích o délce 8,8 a 4,5 kilometru.

Jelikož jsem slyšel, že závod je v závěru hustý, tak jsem ho zkusil. Start je na dolním parkovišti, cíl na horním, takže je jasné, že to bude více do kopce. Dvě třetiny delší tratě jsou pohodové, rychlé a po měkké trati. Nejdříve se běží po vrstevnici Kuňky a pak se sbíhá do Němčic.

Odtud po proudu Labe přes chatové osady jsme se dostali zpět pod Kuňku. V poslední třetině se vytrvalci museli doslova vyšplhat opět na horu a v samotném závěru je čekal výběh k hradní studně a odtud konečně šusem do cíle.

Převýšení je cca 70 metrů a nastoupáno na delší trati je cca 200 metrů. Kratší trať nemá pytlíček přes Němčice, takže jen pohodový začátek a v druhé polovině drsná Kuňka.

Jako jediný pár desetin pod 40 minut dostal Pavel Štys z Pardubic. Druhý proběhl cílem Tomáš Uher z Lázní Bohdaneč za 40:48 a třetí byl Miroslav Rýzner z SK Srch za 42:19.

První ženou v cíli byla rovněž ze Srchu Jana Horáková startující za Café Bajer – 43:57, druhá Jana Zavřelová z Němčic dala 46:56 a třetí Aneta Vlková z Pardubic 53:26.

Na krátkém okruhu byl nejlepší Petr Zajíc z Pardubic za 21:16.