Luboš Bleha, dlouholetý pořadatel Nočního běhu Aušperskem, je pro mě velkým vizionářem. Nevím tedy zda byl zakladatelem závodu, ale v letošním roce, kdy pořádání různých nočních běhů zažívá boom, jsem šel po jeho závodě doslova do kolen. Šlo o 32. ročník nočního běhu. Bohužel Luboš už deset let není mezi námi, ale v jeho díle pokračují jeho kamarádi z KRB Chrudim.

Start byl tradičně v šest večer v Zaječicích na Chrudimsku, za totální tmy. Běžel se silniční okruh o délce 13,3 kilometru přes Žumberk a Bítovany zpět do Zaječic. Kdo si tolik nevěřil, mohl si dát zkrácenou variantu o délce 5,1 km.

Před dvěma lety při jubilejní 30. ročníku Nočního běhu Aušperskem, který byl rekordní nejenom počtem téměř šedesáti startujících, padl třináct let starý traťový rekord Miroslava Wastla 47:02 minuty. Symbolicky ho tehdy překonal jeho svěřenec, letošní český šampion v běhu do vrchu, Jan Janů z Hvězdy SKP Pardubice – 43:54.

Bloudil první i poslední

Letošní bezkonkurenční vítěz si zaběhl v druhé polovině závodu. „Byla tam nová cesta, prostě přímo lákala k proběhnutí,“ konstatoval v cíli Dymák, který si zhruba s osmisetmetrovým přídavkem zapsal čas 48:58. Podobný problém a ve stejném místě postihl i poslední závodnici hlavního závodu.

Druhý proběhl cílem Michal Honzíček z KRB za 50:21. Jenom tři sekundy ztrácel Jaromír Hradecký ze Skutče.

I soutěž žen měla kvalitní vítězku. Tou byla při premiérovém startu Kateřina Matrasová z nedaleké Chrasti. Vítězka B7 byla celkově šestá za 54:51. Traťový rekord drží čtvrtým rokem úžasným časem 49:49 Marta Fenclová z Pardubic.

Na pětikilometrové trati byla nejlepší Marcela Najmanová z Hradce Králové za 27:38, kterou galantně doprovázel Jaromír Jelínek mladší.

Tuto distanci absolvoval i sportovní chodec Hvězdy SKP Jan Zajíc v čase 38:19.

Lubošem jsem začal, tak ním i končím. Asi málokdo ví jak blízko měl k vrcholovému sportu. Jeho bratrancem byl Petr Kožíšek z Harrachova, dříve náš sdruženářský reprezentant. Náhodu jsem se s Petrem seznámil na jednom pracovním školení a spolu jsme se vydali Luboše navštívit do jeho krámku v Chrudimi. A synem Petra je Dušan Kožíšek, který později uspěl i na mistrovství světa v běhu na lyžích ve sprintu.

Výsledky