Juniorští reprezentanti v běhu do vrchu obhájili loňská prvenství v 32. ročníku Čertovském běhu na trati z Damníkova do Anenské Studánky na Ústeckoorlicku, tedy něco přes čtyři kilometry silnice s dvěstěmetrovým převýšením.

Úvodní dva kilometry jsou odpočinkové, spíše rovinka, a pořádné stoupání čeká startující v koncovce závodu. Letos proběhl závod za téměř jarních podmínek. Nečekaným „zpestřením“ byl průjezd osobního vlaku na nechráněném přejezdu u zastávky Anenská Studánka, trať Česká Třebová – Moravská Třebová, zřejmě nějaká nová linka, která v minulém harmonogramu nebyla a s níž pořadatelé nepočítali.

Ihned po startu se od stočlenného startovního pole odpoutali Jáchym Kovář z Litomyšle, který nyní startuje za Duklu Praha, a Radek Hübl z Ústí nad Orlicí. Junior Kovář v závěrečném zajídáku měl více sil a vyhrál s šestisekundovým náskokem v čase 13:54 minuty, což je v jeho kategorii nový traťák. Za absolutně nejlepším časem Jiřího Švece z roku 1992 zaostal o necelých deset sekund.

V soutěži žen obhájila juniorka Michaela Stránská z Iscarexu za 16:24, čímž zaostal za svých loňským traťákem v kategorii o dvě sekundy. Druhá byla její sestra za Adéla, nejlepší do 34 let, za 16:34. Takže z rodiny byl opět nejlepší jejich otec Aleš, vítěz padesátníků, za 15:59.

Překvapením je jméno třetí ženy v cíli a vítězky jediná vypsané kategorie pro starší běžkyně – nad 35 let, a těch běželo dokonce 17. Tou nebyla favorizovaná padesátnice Jana Matyášová z Dolní Dobrouče, nakonec celkově čtvrtá za 18.31, ale o generaci mladší Tereza Tobišková z Litic nad Orlicí, která na podzim předvedla velké zvýšení výkonnosti.