Tradičně týden před státním svátkem se běhá Běh 17.listopadu v Kopidlně na Jičínsku, zřejmě proto v týdnu, aby byla bohatá účast v žákovských kategoriích. Již 46. ročník závodu opět uspořádala zdejší zahradnická škola. Běhá se na cca šestisetmetrovém okruhu, na němž je asfalt, kostky, kameny, přírodní povrch. Prostě vše. Polovina okruhu je z kopečka, v druhé se stoupá takových poctivých pět výškových metrů.

Závod žen na 3,1 kilometru vyhrála Anna Krátká z Hvězdy SKP Pardubice. Ale nebylo to žádné ve stylu start cíl. V prvních dvou stoupáních totiž vedla jičínská Jana Škorpilová a až poté převzala otěže závodu Krátká, která jako jediná pokořila hranici třinácti minut.

Třetí proběhla cílem Jaroslava Grohová z Vrchlabí. Její manžel Standa vyhrál závod mužů nad 60 let.

No s těmi kategoriemi se pořadatelé nemazlili,. Sice byli u mužů – veteránů vypsány pod deseti letech, ale nakonec došlo ke sloučení čtyřicátníků a padesátníků, navíc ve výsledkové listině je uveden minimálně jeden padesátník mezi mladými.

Od startu hlavního závodu na patnáct kol běžel na čele hlavní favorit Milan Janata ze Stračova. S ním se zoušel držet krok vítěz sloučené veteránské kategorie Petr Louda z Jilemnice. Po dvou třetinách závodu dal Janata i Loudovi kolo a jako jediný startující dal pod 33 minut.

Pro zajímavost více jak dvacet let zde drží traťový rekord legendární Jičíňák Lubomír Pokorný – 29:44, který zde vyhrál i před jenácti lety. Tehdy to byl poslední start další legendy – Jirky Tomana z Hradce Králové, který o následujícím víkendu zemřel při dopravní nehodě.