Účastníky třetího ročníku Sokolského půlmaratonu a čtvrtmaratonu přivítalo v Kunvaldu krásné podzimní počasí. S nijak rovinatou tratí linoucí se krásnou přírodou se nejrychleji vypořádali mladík Filip Záveský a zkušená Táňa Metelková, kteří si rovněž připsali nejvíce bodů do vrcholícího Iscarex Cupu 2015.

Půlmaratonci se na trať závodu vydali v jedenáct hodin dopoledne a hned od startu si začal budovat náskok pozdější vítěz Filip Záveský v dresu Iscarexu Česká Třebová. Cílem nakonec proběhl ve vynikajícím čase 1:14:21, čímž výrazně překonal traťový rekord. Za jeho zády se však odehrál souboj o druhé místo. Do samého závěru z bojující skupinky vydržela jen dvojice a druhý nakonec doběhl další mladý vytrvalec Jan Kopecký (Hvězda SKP Pardubice), který časem 1:19:04 jen o pět vteřin překonal Radka Hejla, jenž reprezentuje Králíky.

Také tentokrát se v absolutním pořadí dokázala prosadit nejrychlejší žena Táňa Metelková (TJ Sokol Hradec Králové), která s časem 1:26:03 brala desáté místo absolutně a vyhrála také Přebor obce sokolské. Mezi muži tento titul získal Jiří Miřejovský (TJ Sokol Ústí nad Orlicí) díky času 1:22:58.

Součástí závodního dne byl také závod na poloviční distanci, tedy čtvrtmaraton. Tento závod však startoval čtvrt hodiny po půlmaratonu a diváci i samotní závodníci tak byly ochuzeni o mnoho zajímavých soubojů běžců na různých tratích. Na druhou stranu bylo ale dění na závodní trati přehlednější.

Zde se po raketovém startu Aleše Bosáka (Cykloracing – team A) rychle na čele osamostatnila trojice běžců. Z nich byl nakonec nejrychlejší František Fajfr (3D Fitness race team Žamberk) v čase 42:12. Druhý doběhl Martin Singr z SKP Nymburk (44:34) a třetí Bosák. Nejrychlejší žena, Martina Svobodová, běžela čas 55:10, se kterým se bezpečně vešla do top 15.

Výsledky