Již 55. ročník Ceny Metuje, silničního obrátkového běhu na deset kilometrů, bezkonkurenčně ovládli závodníci pořádajícího SK Nové Město nad Metují. Celkovým vítězem se stal reprezentant v běhu do vrchu Dominik Sádlo, nejlepší ženou byla úřadující česká šampionka v běhu na tři kilometry překážek Michaela Drábková.

Trať není náročná, ale má svá úskalí. První kilometr vede totiž šusem dolů, takže závěrečný kilometr závodu je pěkná raubírna. Zbylých osm kilometrů závodu vede po vrstevnici nad řekou Metují.

Dominik, čtvrtý muž z letošních Běchovic, dal v sólo závodě čas 32:09 a téměř o minutu porazil druhého v cíli a nejlepšího z kategorie 35 – 44 let Leoše Peloucha z Chotěboře – 33:04. Třetí byl tradiční účastník náchodských závodů z Polska Piotr Holly za 33:34. Čtvrtý ve shodném čase trutnovský Pavel Brýdl. Pátý Pražák Lukáš Kozlík za 33:41, který v koncovce udolal loňské vítěze Milana Janatu – 33:54.

Bořek Jančík z Hořic za 36:26 vyhrál 45 – 54 let, 55 – 64 let byl nejlepší Vladimír Vacarda z Liberce za 39:29 a nad 65 let Petr Vaníček z Říčan za 44:08.

V soutěži ženy byla na startu rovněž loňská vítězka Terezka Zuzánková, ale letos jí nedala šanci domácí sympaťačka Míša Drábková – v konkurenci více jak stovky startujících celkově devatenáctá za 37:55.

„Běžela jsem si na pohodu. Včera jsem si dala náročný silový trénink a cítila jsem únavu. Nyní mě čeká soustředění v Tatrách, a proto na dalších závodech Velké ceny východních Čech budu chybět,“ řekla po závodě Míša.

Zuzánková téměř zopakovala loňský čas – 39:16. Celkově třetí byla nejlepší žena z jediné vypsané kategorie pro veteránky nad 35 let Anna Krátká z Hvězdy SKP Pardubice, která se však věkem blíží k pěti křížkům. Krátká si zde zaběhla letošní osobní maximum na desítce 42:00. Čtvrtá byla další veteránka z Hvězdy SKP Kateřina Kramlová za 44:53 a pátá, třetí mladá, Kateřina Maršíková z Dobrušky za 45:01.

Vloni jsem psal, že jsem přijel s rozporuplnými pocity, ale musel konstatovat, že vše klapalo, a pořadatelé musejí být s účastí v závodě vzhledem ke konkurenci jiných běhů spokojeni. Letos to sice opakuji, ale jeden renonc jsem zaznamenal. U žen mají tradičně vypsáno pouze absolutní pořadí a nad 35 let, ale letos se jim podařilo, i přes upozornění při ceremoniálu, vyhlásit tři mladé. Situaci sice ihned prošetřili a následovalo vrácení a nové předávání obálky.

Opět musím zopakovat, že můj obdiv patří především mužům nad 75 let a ženám nad 45 let, kteří zde srdnatě bojují s o generaci mladšími a stále věří, že se v budoucnu na tomto prestižním závodě dočkají vypsání těchto kategorii.