Petr Pechek z Maratonstavu Úpice, před Radkem Grohem z Vrchlabí, vyhrál letošní ročník Sluncekrosu. V soutěži žen triumfovala Marie Havlová z Trutnova. Sluncekros je tradiční běh na 9 kilometrů náročným skalním terénem pořádaný již od roku 1985 v druhé polovině září na Skalách u Teplic nad Metují na východním okraji Teplicko-adršpašských skal. Vítězný Pechek dal čas pod 40 minut, Havlová pod padesát.

Běh je součástí klání O nejlepšího běžce a běžkyni skalami Polické pánve. Po startu v osadě Skály je nejdříve zhruba dvoukilometrová pasáž mírně z kopce, po široké cestě. Následně čekal startující první řádný záhul do kopce. Úzkou stezičku vedoucí divokou roklí až k silnici do Teplic nad Metují.

Trať pokračuje zhruba půl kilometru po silnici směrem na Teplice a pak se odbočilo vlevo do prudkého výběhu, pro většinu startujících místy výlezu, na Kraví horu. Z Kraví hory se běželo po zelené turistické značce přes Třiadvacet mostů, seběhlo se do Teplického údolí. Některé seběhy opatrnější běžci zdolávali spíše velmi opatrnou chůzí.

Poté museli startující zdolat nejvyšší místní vrchol Čapí vrch, opět ve velmi kamenitém terénu, z něhož následoval už v podstatě pohodový jedenapůl kilometrový doběh do cíle.

Po doběhu posledního závodníka, tedy cca po 1:20 hodiny, byli ihned vyhlášeni a oceněni nejlepší muž a žena Sluncekrosu. Další velký počet hodnotných věcných cen byl následně losován v tombole.