Třetí ročník Černíkovického běhu se posunul z poloviny července na září a běžci tak mohli poprvé běžet „O posvícenskou­ husu“.

Sokol Černíkovice ve spolupráci s OÚ Černíkovice připravil sportovní odpoledne pro celou rodinu – od dvou hodin probíhaly dětské závody, další děti se mohly zapojit do různých sportovních i nesportovních aktivit, aby den vyvrcholil závodem dospělých od pěti odpoledne. Děti i dospělí se mohli po celý den občerstvovat nápoji od sponzora běhu – Jupíkem, Rajcem či Kofolou nebo si dát jablko z nedalekých sadů v Synkově.

Dětí se sešlo více než loni a zejména v kategorii čtyři až šest let se bojovalo do posledních metrů. Na závěr se uskutečnil ještě závod na 700 metrů bez rozdílu věku. Všechny děti dostaly při vyhlášení výsledků diplom, drobné odměny a často pak zamířily na blízké kolotoče nebo houpačky – vždyť bylo posvícení.

Jelikož se nikdo nepřihlásil na kilometrovou trať pro zdraví, po vyhlášení výsledků dětí se již začalo schylovat k hlavnímu závodu. Na poslední chvíli přijela také obhájkyně vítězství z prvních dvou ročníků Anna Krátká s manželem a Milanem Vorlem. Všichni tři totiž již měli v nohou jeden závod, odpoledne běželi v Adršpachu.

Závod do posledního metru

Po startu se za vodicím jezdcem na elektrokole od celého pole odpoutala dvojice Martin Singr – Radovan Kovařík. Oba běžci se střídali ve vedení a cílem prvního kola probíhali za 13:30. Bylo jasné, že loňský rekord Jiřího Čivrného ohrožen nebude, ale souboj o vítězství byl stále otevřený.

V druhém kole se Singr snažil od soupeře odpoutat, ten mu ale nedal šanci a 500 metrů před cílem sám nastoupil. Vybudoval si pár metrů náskok, který ale mladší z dvojice stáhl a z poslední zatáčky vybíhali bok po boku. Strhující souboj v cílové rovince nakonec o čtyři desetiny vteřiny vyhrál Radovan Kovařík. Třetí místo mezi muži obsadil Michal Rapčák, který nenastartova auto a tak přijel na kole. Nejrychlejším veteránem byl Josef Krátký reprezentující stejně jako manželka klub SKP Hvězda Pardubice.

Krátká je tady neporazitelná

Manželka nejlepšího veterána Anna si udržela pozici jediné nejrychlejší ženy v Černíkovicích, když třetí ročník znamenal její třetí vítězství na této trati. I ona si za vítězství odvezla husu, pohár a šampaňské. Spolu s cenami pro nejrychlejší veteránku a odměnami manželka (mimo jiné dohromady 50 kilo krmné směsi pro drůbež) měla tato běžecká dvojice co dělat, aby se vše vešlo do auta. Druhá doběhla Hana Khunová a třetí domácí Táňa Singrová.

Po závodě proběhla ještě za světla tombola, a jelikož byla účast dospělých slabší, bylo opravdu z čeho vybírat. Díky tomu, že se další den konal první ročník běhu v Dobrušce, byl to bez nadsázky běžecký víkend v regionu.