Již třetí ročník běžeckého závodu pro děti i dospělé se již pozítří bude konat v Černíkovicích. Tentokrát bude pro nejrychlejšího muže a ženu připravena husa, ale to není jediná novinka. Změna termínu z poloviny července na půlku září je největší změnou, snad k lepšímu…

Stejně jako v předchozích ročnících se poběží po trati přes obec, která je zajímavá a nijak náročná. Zatímco ženy si zaběhnou jeden okruh, tedy tři a půl kilometru, na muže čekají okruhy dva a dvojnásobná vzdálenost.

Závod se koná odpoledne v sobotu 19. září, kdy už by nemusely být „tropy“ jako loni a konec konců i letos v polovině července. Příznivější teploty a termín mimo prázdniny snad příznivě ovlivní účast, která byla v předchozích rocích kolem padesátky dětí i dospělých. Závod může být dobrým „testem“ před Mistrovstvím ČR v silničním běhu na 10 km, který se koná další víkend.

Vyhlášeni v Černíkovickém běhu „O posvícenskou husu“ budou nejen ti nejlepší, díky veteránským kategoriím a tombole by si mohl cenu odvézt každý. „Budeme se snažit, aby byl každý závodník odměněn nejen diplomem, ale také nějakou drobou cenou. Stejně jako loni a předloni,“ slibuje hlavní pořadatel Martin Singr.

Pro běžce, „neběžce“ i děti

Závod je určen kromě výkonnostních sportovců také pro rekreační běžce a běžkyně. V regionu běhá poslední dobou čím dál více lidí a také oni si mohou přijít zaběhat. Nejde o to překonávat rekordy, ale užít si odpoledne a zasportovat si, ideálně s rodinou nebo s přáteli.

„Neběžci“ totiž nemusí zůstávat doma, je pro ně připravena trať na jeden kilometr, kde se nebude měřit čas, nicméně o vyhlašování vítězů účastníci nepřijdou. Na této trati není nutné celou dobu běžet, lze i jít a klidně i s kočárkem nebo domácím mazlíčkem.

Důraz bude i letos kladen na dětské závody, kde bude startovné jen dobrovolné (u dospělých bude 30 Kč). Děti rozdělené po kategoriích po třech letech budou běhat na tratích od padesáti do 1500 metrů na místním fotbalovém hřišti. „Snažíme se vést děti ke sportu a běh je přirozený pohyb, který není nijak náročný časově ani finančně,“ říká Singr.

Děti, které zrovna nebudou závodit, se mohou zapojit do dalších sportovních i nesportovních aktivit konaných v rámci závodního odpoledne. Již pozítří proto pořadatele zvou všechny běžce i „neběžce“ do Černíkovic.