Překvapivé, ale bezkonkurenční, vítěze měl nedělní čtvrtý ročník kvalitně připravené Chrudimské Pernštejn desítky, závodu zařazeného do Českého běžeckého poháru a Velké ceny východních Čech. Už jejich startovní čísla, která byla přes dvě stě naznačovala, že se ke startu rozhodli na poslední chvíli a do rozpaků přivedli i v první polovině závodu moderátora závodu. Prostě je nikdo z místních neznal.

Závod se uskutečnil v historickém centru města Chrudim. Po dvou zaváděcích, ale různých okruzích v samotném centru, následovaly dva čtyřkilometrové v jeho širším okolí. Chrudimské náměstí je v polovině kopce, takže se opakovaně běhalo dolu a nahoru. Počasí bylo doslova podzimní, po sobotě citelné ochlazení a větrno, naštěstí pršet začalo až po slavnostním vyhlašování výsledků.

Po úvodních dvou kilometrech běžela na čele trojice Jiří Petr, dvojnásobný vítěz závodu Radek Hübl a Jakub Smetana. Ten však jasně ztratil se soupeři kontakt v prvním čtyřkilometrovém okruhu a s přehledem uhájil třetí místo za 35:50.

Do závěrečného okruhu sice přibíhali moravský trailař Petr s ústeckoorlickým atletem Hüblem v kontaktu, ale v seběhu z náměstí Petr svému soupeři unikl a s přehledem vyhrál za 33:18.

„Soupeři jsem nepatrně cuknul před šestým kilometrem. Když jsem viděl, že ztratil kontakt rozhodl jsem se to risknout a jít sólo, což mi vyšlo. Jelikož se připravuji na Brněnský masakr, tak mi závod i profilově vyhovoval,“ řekl po závodě vítěz. Druhý Hübl na něho ztrácel přes půl minuty.

Celkově čtvrtý doběhl nejlepší čtyřicátník Milan Uchytil z pořádajícího oddílu KPA Pardubice za 36:13 a dalšího spolupořadatele JR Running Sport zastoupil na stupních pro nejlepší padesátník Karel Šourek za 40:05. Kategorii nad šedesát let vyhrál legendární Jiří Čivrný ze Slovanu Liberec za 41:05.

Soutěž žen má v Chrudimi vždy svoji vysokou kvalitu, mezi vítězkami minulých ročníků jsou jména Kozáková, Kamínková a Metelková. Právě hradecká běžkyně Hvězdy SKP Pardubice Denisa Kozáková byla hlavní favoritkou závodu, ale již od úvodních metrů vedla překvapivě jasně devatenáctiletá Kristýna Dvořáková startující za Izolace Polná. V průběhu závodu svůj náskok na Kozákovou neustále zvyšovala a jako jediná žena na celkovém čtrnáctém místě pokořila hranici čtyřiceti minut – 39:35.

„Začala jsem běhat až letos. Nyní se připravuji na start v Běchovicích a tento závod vzhledem ke svému členitému profilu byl výbornou přípravou na ně,“ uvedla po proběhnutí cílem Dvořáková.

Druhá Kozáková (40:38), nejlepší žena 35 – 44 let, musela až do cíle běžet nadoraz, protože v kontaktu, sice jenom očním, byla Aneta Khýrová (40:49 – druhá do 34 let) z Teplic nad Metují.

Za nimi pak byla díra a celkově čtvrtá doběhla nejlepší žena nad 45 let Anna Krátká rovněž z Hvězdy SKP za 44:23. Ta si po sobotním vítězství v Lupenické 12 musela v neděli máknout na dno svých sil. Za ní běžela dokonce trojice veteránek, která nakonec proběhla cílem v pořadí Lada Blažková z Nového Města na Moravě (45:05 – druhá 35 – 44 let), Zlata Lukášková ze Stříbra (45:12 – druhá nad 45 let) a Eva Vejběrová z Cyklo Pokr HK (46:56 – třetí 35 – 44 let).

Podařilo se mi během roku absolvovat akce obou hlavních pořadatelů ve východočeských metropolích. A musím konstatovat, že akce týmu okolo Oldřicha Bujnocha, který sám závod absolvoval, mají zcela jiný level. Jsou prostě dělány lépe. Počínaje vysokou úrovní tištěných propozic. Součástí startovního balíčku dále mimo jiné byla opět láhev moravského vína a kvalitní funkční tričko závodu od Evony. V cíli každý obdržel medaili závodu a na tradičně vysoké úrovni byl gastro servis pro závodníky.

Chybělo mi pouze vyvěšení výsledků po závodě. Pořadatelé se divili, prý při měření čipy se nemůže nic stát. Takže třeba při posledním ročníku Běhu Hronov Náchod běžel na ženský čip muž. Naštěstí byly vyvěšeny výsledky a jméno vítězky jedné z veteránských kategorii bylo opravdu velmi překvapivé. Pravá vítězka se však pořadatelům ihned ozvala, situace se vyjasnila, a nedošlo k trapné situaci při vyhlašování. V Chrudimi však i vyhlašování výsledků klaplo na sto procent.