Ještě pralo slunce, ale ve stínu stromů v pražské Stromovce bylo nádherně. Chvíli se povídalo, potom běhalo a pak hodovalo z donesených dobrot a užívalo den s dětmi a přáteli. Charitativní běh pro poradnu Vigvam, která má pomoci dětem, které ztratily své blízké, vydělal navíc 9 512 Kč.

„Splnil se mi další, napůl běžecký sen,“ řekla pak jedna z organizátorek Šárka Grygarová, účastnice letošního výběru Women´s Challenge RunCzech. Vedle poctivého rozběhání se stihla připravit se svoji kamarádkou Silvií Pretti i tento projekt.

„Pracovaly jsme na tom do začátku léta. Byla jsem docela nervozní, protože teprve dva dny před akcí nám přišly první peníze od sponzora,“ vyprávěla.

„Obě jsme si ztrátu rodiče jako malé holky prožily a trvalo nám dlouho, než jsme se s tím vyrovnaly. Teď chceme poradit ostatním, jak to zvládnout dřív,“ vysvětluje motivaci.

Od 1. září otevřely v místnosti Českobratrské církve evangelické v ulici Farského v Praze 7 svoji poradnu. Každé pondělí od 14 do 18, nebo pak i na telefonu, tady budou připraveny si povídat, utěšit a poradit. Neboť síla slova bývá často mocnější, než si dovedete představit.

Tady nejdříve všem zatančil známý showman Petr Točič Kubíček na kolečkových bruslích a pak se had ve žlutých tričkách rozbalil po stezkách ve Stromovce. Na první běh přišlo nevídaných 94 účastníků včetně známých tváří v čele s hercem Martinem Matejkou, moderátorkou Aňou Beránkovou nebo bývalou miss Lucií Váchovou-Křížkovou se synkem. „Přeju holkám, ať se jim to dobře rozběhne,“ povzbudila je.

Děti měly dvě stě metrů, růžová trasa měřila tři kilometry, modrá pět. Ale obsazení se tak nějak neřešilo. „Dospělí se přidali k dětem, přeneseně jako podpora v časech dobrých a zlých, kdy jim chceme být nablízku,“ říkala Šárka Grygarová. Pak malovala holčičkám na tváře motýlky a klukům spidermany. „Všichni vytvořili úžasnou atmosféru plnou úsměvů,“ dodala.

Někdy v listopadu chystají obě dámy na podporu své poradny koncert s jedním hodně zajímavým jménem. A běhat budou jistě také. Pokud je chcete podpořit, čtěte více o jejich aktivitě na www.poradna-vigvam.cz nebo můžete poslat příspěvek na číslo účtu 2300834823/2010.