Již 36. ročník silničního běhu uspořádal za nedělního tropického vedra Maraton klub Hlinsko. Start v jedenáct hodin, ve stínu 29 stupňů, zařazeno do východočeské běžecké Velké ceny. V letech 1996 – 2000 se závod běhal jako půlmaraton, jinak to byla pětadvacítka.

Letos se pořadatelé vrátili k půlmaratonu, s podtitulkem pivní, zřejmě dle sponzora místního pivovaru Rychtář, který závod svými produkty řádně zásobil – vypilo se vše. Trať je odlišná od minulých půlek, spíše kopíruje poslední ročníky pětadvacítky, nejpodstatnější změna je v samotném závěru.

Po startu čekal vytrvalce nejdelší, opět tří kilometrový krosový, výběh nad obec Studnice, pak sešup dolů do obce a poté po celkem příjemné silnici k občerstvovačce na osmém kilometru. Mezi osmým a třináctým kilometrem, před ním kilometrové ostré stoupání, se běží v houpavém profilu po asfaltu lesem, takže pohoda a další občerstvovačka.

Zbytek trati k občerstvovačce na devatenáctém kilometru spíše klesá a vede přes národopisné obce Vortová a Tři Studně do Hamrů, ale před Sluncem se nebylo kam schovat. Změna byla v závěru. Tentokrát se neběželo do Studnice, ale běžel se kilometr do kopce terénem po modré turistické a následovalo napojení na trať co se běžela po startu, takže šusem do cíle.

Vítězem se stal zkušený čtyřicátník Jiří Brychta z Nového Města na Moravě, který jako jediný pokořil hranic 1:20 hodiny – 1:19:31. Druhý proběhl cílem další čtyřicátník Miloš Kratochvíl z Hvězdy SKP Pardubice – 1:25:30, vloni vítěz pětadvacítky za 1:36. Časy těchto dvou borců, kteří půlku obvykle běhají hluboko pod 1:20, svědčí o náročnosti závodu. Třetí proběhl cílem nejlepší mladý Pavel Rücker z Machova za 1:26:05.

„Brychta si běžel svůj závod, já jsem začal opatrně a dlouho byl čtvrtý. Dopředu jsem šel až v závěru,“ řekl v cíli Kratochvíl.

Padesátníky vyhrál liberecký Vladimír Vacarda za 1:29:54, šedesátníky Vladimír Bříza z KRB Chrudim za 1:41:19 a nad 70 let domácí Petr Lezskow za 2:03:55.

V soutěži žen nastoupila domácí loňská vítězka Jana Klinecká (1:53:38), ale tentokrát byla nad její síly veteránka nad 45 let Anna Krátká ze Svitav závodící za Hvězdu SKP – 1:40:24.

„Udělaly jsme si z holkama ze Svitav takovou dámskou jízdu. Všechny jsme byly sice z těžkého, ale perfektně připraveného závodu nadšené. Vše bylo zajištěno tak jak má, výborná práce rozhodčích a pořadatelů nejen na trati závodu, ale i při vyhlašování a prezentaci,“ konstatovala po závodě Krátká.

Kočky z TJ Svitavy, které běžely do patnáctého kilometru spolu, doběhly na třetím a čtvrtém místě – Radka Průšová za 2:20:19 a Veronika Peterková za 2:21:10. Tradiční účastnice Hanka Jelínková z Třemošnice byla pátá za 2:40:55.

Nejstaršími účastníky náročného půlmaratonu byli sedmasedmdesátiletý Stanislav Doležal (2:28:07) z BK Pardubice a pětasedmdesátiletý Milan Vorel (3:12:28) ze Slatiňan.