Ani super tropické počasí nezastavilo běžecké dění ve východních Čechách. V úterý se běžel další závod Rock Machine Hradeckého poháru a ve středu Malá cena Monaka. Na obou kláních znamenaly prázdniny a teplo podstatně nižší účast.

U hradecké rybníku Biřička chyběli tradiční účastníci jako je suverén poháru Tomáš Cink či manželé Vejběrovi. Takže po delší době se mohl radovat z absolutního prvenství Miloš Kratochvíl z Holic, v ženách vyhrála domácí závodnice rovněž startující za Hvězdu SKP Pardubice Deniska Kozáková. Předposlední závod desetidílného seriálu se uskuteční v úterý 18. srpna.

Na středečním Monaku se doslova nadpozemských poct, které zde doposavad patřili výhradně další legendě – Jirkovi Soukupovi, dostalo Karlu Hausvaterovi z Hradce Králové. Karel prostě vstoupil mezi monacké běžecké bohy. Jako 23 závodník historie tohoto běhu totiž absolvoval stý start. Byl dekorován před nastoupenou jednotkou šerpovou a dostal o tomto výkonu potvrzení. Karel navíc běhá výhradně dlouhou trať. „Kluci mi udělali radost,“ pravil dojatý jubilant po závodě.

Karel je atletická legenda, ale brněnské atletiky. Z mládí má zaběhnutý maraton za 2:27 a desítku něco málo nad třicet minut. Je třeba vítězem prvního ročníku Hradeckého krosu a když jsem srovnal jeho tehdejší, třicet let starý čas, s výkonem letošního vítěze, byl Karel o tři minuty lepší!

Karel nepolevil v běžecké nasazení ani ve starším věku a novou motivací se pro něj stal orientační běh. Sice jak už to bývá i jeho dostihly zdravotní problémy, ale ani když mu není dobře, svoji tréninkovou dávku si neodpustí. Ještě nedávno běhal ráno do práce dvacet kilometrů a odpoledne na vyklusání desítku. Asi před měsícem mi říkal, jak ho o víkendu bolela záda. „Nemohl jsem se ani hýbat,“ začal. Tak jsem si myslel, že si běžecky odfrkl, ale to Karel neumí. „Byl jsem s Belinkou (jeho pes) a odšmrdlal jsem si osmnáct kilometrů po šesti minutách,“ uvedl Kája.

Tropické vedro se odrazilo i na monackých výkonech a pouze dva závodníci pokořili na desítce hranici 40 minut. Vítěz Pavel Hladík – 37:35 a druhý, oddílový kolega velkého jubilanta, David Hepner z hradecké Slavie – 39:48. Celkově desátá byla nejlepší žena Kateřina Matrasová z Chrasti za 42:27. Čtrnáctý Karel Hausvater za 43:15.