Po x letech nebyla červnová Malá cena Monaka Během olympijského dne. V porovnání s loňskem startovalo více jak 50 běžců! Závod díky startujícím třiceti dětem z chrudimského dětského domova měl svůj charitativní rozměr a i Monako má své VIP osobnosti.

Když mi pořadatel vysvětlil, co by letos zařazení do výše uvedené akce znamenalo, ani se mu nedivím. Já to prostě desítky let vnímal tak, že olympijské hnutí v tento den podpoří běžce, ale letos se smysl této akce obrátil úplně někam jinam.

Ozdobou červnové Malé ceny Monaka byl start rodiny Aleše Stránského z České Třebové. Závodníci Iscarexu sice nedorazili v plné síle, ale to co předvedli, to stačilo.

Celkovým vítězem desetikilometrového lesního krosu se stal v konkurenci 104 vytrvalců v osobním rekordu 34:20 minuty Filip Záveský z Iscarexu, jeho kamarádka a česká reprezentantka v běhu do vrchu Adéla Stránská vyhrála soutěž žen – ve vyrovnaném osobním rekordu 40:24. Celkově doběhla na jedenáctém místě, když dokázala porazit vítězku nedávného trailu na Králičáku Kateřinu Matrasovou z SK Chrast – 42:11. Aleš Stránský bezkonkurenčně vyhrál věkovou kategorii 55 – 64 let, celkově byl pátý za 38:19.

Zbytek rodiny startoval na trati 3,6 kilometru, kde nastoupilo 88 běžců. „Trojku“ vyhrál český reprezentant v chůzi, několikanásobný šampion na padesát kilometrů, Lukáš Gdula z Hvězdy SKP Pardubice za 12:33. Celkově druhá byla v novém absolutním ženském traťovém rekordu Michaela Stránská, rovněž reprezentantka v běhu do vrchu, na posledním mistrovství světa třetí juniorka, za 12:35. Startovala i maminka obou děvčat Magdaléna Stránská, která ve vypsané kategorii nad 20 let byla třetí za 19:09.

Monako má své osobnosti i na opačném poĺi výsledkové listiny. Od dubna 1997, kdy se běhá na současné trati, je vedena statistika účastí. Za tuto dobu proběhlo cca 220 Malých cen Monaka. Prvním běžcem, který dosáhl 200 startů se stal v červnu Josef Krátký (49 let) z Hvězdy SKP Pardubice, 130 krát běžel velký okruh a 70 malý.