I třetí největší východočeské město má díky lyžařům z oddílu Ski Team Olfin Car – Vella Trutnov svůj půlmaraton. Ale narozdíl od známějších závodů z krajských metropolí, jdou trutnovští jiným, dle mého mínění správným, směrem. A hlavně co závodníkům slíbí, to i splní.

„Chtěli jsme oživit dění v Trutnově o běžecký závod, který zde chyběl. Je nám jasné, že na naši celkem náročnou trať se nepohrne řada špičkových běžců, ale o to nám ani nejde. My chceme, aby si u nás mohl zaběhat každý. Proto vedle půlmaratonu děláme zároveň závod na pět a deset kilometrů,“ uvedl ředitel závodu Stanislav Opočenský.

Jeho slovům odpovídal i zájem o jednotlivé vypsané distance, protože celkem startovalo dvě stě vytrvalců rovnoměrně rozdělených do tří vypsaných délek tratí. Další více jak stovka závodníků se zúčastnila dětských běhů. Takže druhého ročníku ABB Trutnovského půlmaratonu se zúčastnilo téměř dvakrát tolik závodníků než před rokem při jeho premiéře. Podle sdělení ředitele závodu je skutečná délka okruhu 5,3 kilometru, takže jde o poctivou trať a této skutečnosti odpovídaly i hodnoty naměřené pomocí GPS hodinek.

Se startovním číslem jedna, jako loňský vítěz, nastoupil domácí vytrvalec, patřící do širší české špičky, Pavel Brýdl a nečekaně s přehledem prvenství obhájil. Čtyřokruhovou mírně členitou trať v místním lesoparku za tropického vedra dal za 1:20:17 hodiny, tedy o minutu a něco hůře než vloni. „Minulý týden jsem běžel těžký závod v horách. Ještě jsem cítil únavu a myslel jsem si, že mi soupeři dají více zabrat,“ řekl vítěz, který vyhrál ve stylu start cíl.

Druhý proběhl cílem za 1:22:43 spolufavorit závodu Jindřich Král z Iscarexu. „Musím přiznat, že jsem toho měl dost a byl jsem rád, že jsem v závěru uhájil druhé místo,“ řekl po závodě Jindra, který měl před posledním kolem náskok před třetím v pořadí čtyřicet sekund.

O toto třetí místo celý závod bojoval Vlastimil Flegl z Vrchlabí s Tomášem Kouřilem z Vysokého Mýta. Úvod patřil Vlastimilovi, prostřední polovina půlmaratonu Tomášovi. V koncovce měl však podstatně více sil Flegl, kterému naměřili v cíli čas 1:23:04. Čtvrtý tedy skončil Kouřil za 1:25:11 a pátý doběhl jeho otec Karel Kouřil – 1:27:28.

V soutěži žen rovněž startovala loňská vítězka Zuzana Ernestová, která vloni za chladného počasí zaběhla 1:47:10, ale letos se jí tak nedařilo – 2:05:58 a sedmé místo mezi ženami.

Od prvního okruhu vedla svitavská závodnice Hvězdy SKP Pardubice Anna Krátká, která po prvním kole běžela šestadvacátá, ale nakonec doběhla celkově dvacátá v novém traťovém rekordu 1:42:34. „Pěkný, ale náročný závod, podle obrázků jsem to ale čekala lehčí,“ řekla v cíli vítězka.

Podobně šly průběžně dopředu i druhá a třetí žena závodu, Jana Bastarová za 1:46:12 a absolutně pětadvacátá Dita Punčochářová za 1:50:43. Všechny tyto jsou z vypsané kategorie 35 – 49 let.

Nejstarší kategorii nad 50 let vyhráli Lubomír Knápek ze Šumperka za 1:37:03 a Dagmar Hauschková z Police nad Metují za 2:22:18.

Desítku, tedy spíše 10,6 kilometru, vyhrál Adam Götz za 42:37 minuty a Eva Stoklasová za 51:05. Pětku, 5,3 kilometru, Stanislav Heczko za 22:18 a Jana Leblochová za 22:53.