Běh Kolín – Velký Osek – Kolín sice patří mezi nejstarší české závody, ale v posledních letech mu vyrostli soupeři. Ale kolínští pořadatelé v čele s Vaškem Milerem jsou flexibilní. Po 55 ročnících dvacítky, v které držel traťový rekord časem pod hodinu legendární Ivan Uvizl, vloni silniční rovinatý závod prodloužili na půlmaraton – 21,1 kilometru.

Letos se dostali do přímé termínové kolize s komerčními akcemi a vyšli z ní úspěšně. Před rokem závod dokončilo 110 vytrvalců, letos 140. Doufám, že se kolínští v budoucnu neshlédnou v konkurentech co se týče výše startovného, protože letos si zde běžec užil pohodovou atmosféru zajištěného závodu, ale za čtvrtinové startovné v porovnání s masovkami. Mezi startujícími byl i starosta Kolína Vít Rakušan, který dal slušný čas 1:52:17 a proběhl cílem na 102. místě.

Závod měl v soutěži žen i mužů jasné vítěze, víceméně ve stylu start cíl. Jiřího Čivrného sice v úvodu trochu škádlil Petr Pinďák z Varnsdorfu, nakonec druhý za 1:14:37 hodiny. Jirka nakonec vyhrál v traťové rekordu 1:12:49, tedy o tři sekundy lépe než loňský vítěz Tomáš Ondráček.

Zde si dovolím malé odbočení k pořadatelům, protože této věci jsem si zde všiml opakovaně. Je sice hezké, že před prvním běžcem jede doprovod na kole, ale nemělo by to být jako v cyklistice, aby mu vlastně dělal vodiče.

Celkově třetí proběhl opět sólo běžící nejlepší šedesátník závodu Miloš Smrčka, který tentokrát neulil start jak je jeho zvykem, a zapsal si čas 1:15:07.

Vítězem kategorie čtyřicátníků byl celkově sedmý Petr Ulich z Nového Města nad Metují za 1:20:08 a padesátníky vyhrál další legendární vytrvalec Robert Žižka za 1:23:08.

Loňské celkové druhé místo letos vytáhla na prvenství nejlepší žena kategorie 35 – 44 let Radka Zbíralová v čase 1:31:26. Celkově na 30. místě.

Druhá proběhla cílem nejlepší mladá Jana Teplá za 1:35:27 a třetí místo vybojovala nejlepší z kategorie nad 45 Anna Krátká z Hvězdy SKP Pardubice za 1:36:16. Ta byla na obrátce sedmou ženou.

KVOK byl letos zároveň Mistrovstvím České republiky v půlmaratonu bosých běžců. V této kategorii vyhrál Vojtěch Hrabánek za 1:38:21 z Velkého Oseka.