Všechno krásné jednou končí. To platí v osobním životě i ve sportu. A tak i jeden z nejoblíbenějších závodů na Severní Moravě se nachýlil ke svému závěru. Nadcházejícím jedenáctým ročníkem se uzavře historie Horského běhu na Lysou horu. Jeho vznik se datuje do roku 2005, kdy se popularita běhu do vrchu rychle zvyšovala.

Na nejvyšší vrchol Beskyd se v té době běhalo jen po asfaltové silnici z Krásné-Zlatníku. Partu z X-Air Ostrava napadlo, proč by se nemohlo běžet i terénem po lesních stezkách. Spousta škarohlídů prorokovala, že pro tuto variantu příslušné orgány nikdy nevydají povolení. Ovšem všechny překážky byly překonány a na start prvního ročníků se postavilo 119 účastníků.

V průběhu let se závod dále vyvíjel a rostl. Byl zařazen do nejtěžší kategorie Českého poháru a na svém startu přivítal řadu špičkových závodníků i stovky hobby běžců. Za všechny vítěze jmenujme alespon účastníka Olympijských her, triatlonistu Filipa Ospalého. Několika úpravami prošla i trat.

Některé změny byli vynucené okolnostmi, jiné přispěli k zvýšení atraktivity závodů. V posledních letech s prudkým rozvojem dlouhých horských trailových běhů, došlo k poklesu popularity klasických běhu do vrchu. A i to byl jeden z důvodů, proč se pořadatelé rozhodli skončit s pořadatelstvím této akce. Ale než k tomu dojde, pojďme si užít letošní ročník.

Přibližme si co jeho účastníky čeká. Trať byla prodloužena na rovných 10 km a převýšení zaokrouleno na magických 1000m. Po startu na hřišti Sokola Ostravice následuje kilometr po rovině na zahřátí svalů. Po přeběhnutí mostu přes řeku začíná první výživné stoupání. Vede ještě po asfaltu přes chatovou osadu, ale kdo přepálil bude mít asi první problém. Ten se ovšem dá vyřešit, protože po vběhnutí do terénu následuje klesání. Nad hotelem Sepetná čeká poslední silniční část, která nás dovede k sjezdovce Ostrý. Zde následuje asi nejtěžší úsek, kde drtivá většina startujících přejde do chůze. Sílu do kroku a povzbuzení na duši zde všem dodají bubeníci ze souboru Camara.

Po zdolání sjezdovky čeká zasloužená odměna v podobě občerstvovací stanice U Zbuja, kde získáme zpět ztracenou energií. Po proběhnutí Albínova náměstí definitivně opouštíme lesní cesty a už čekají jen horské pěšiny. Na rozcestí Lukšinec se na trasu závodů napojí frekventovaná žlutá značka a to znamená, že výrazně přibude turistů, kteří nás povzbudí v závěrečných kilometrech. Budeme muset dávat pozor, protože pod nohama nám přibude kamenů a terén bude hodně náročný. Po několika serpentinách se dostáváme na tzv. Větry.

Otevřený úsek, kde skoro vždy fouká vítr. Za odměnu se za příznivého počasí otevírají výhledy do několika světových stran. To už jsme těsně pod vrcholem, ale pořadatelé si připravili ještě jedno překvapení. A tak po krátkém seběhu čeká náročné stoupání bývalou severní sjezdovkou. Ta byla v poslední době upravena a byli zde vybudování nové horské chodníky. Ty respektujeme a trasu si nebudeme zkracovat. Ale to už jsme ve výšce 1324 m.n.m. a čeká nás cílový oblouk. Zde je třeba zmínit, že pro juniorky a muže nad 70 let je připravena zkrácená trasa.

Každý horal ví, že po zdolání vrcholu je třeba se dostat zpět do údolí. Proto je hned za cílovou páskou připraven bohatý raut, kde všichni doplní síly před sestupem do místa startu. Tam pak čeká další občerstvení, sprchy a bohatá tombola. Pro nejlepší ve všech vypsaných kategoriích jsou připraveny finanční a věčné ceny. To vše za 150 Kč startovného. Kdo si 100 Kč připlatí, na toho čeká kvalitní triko. Na závod můžete dorazit i se svými dětmi. Jsou pro ně přichystané tratě od 100 do 700m a další program přímo v areálu hřiště.

Pro všechny, kteří ještě nad svou účastí váhají jeden argument na závěr. Náročnost tratě a výbornou organizaci letos ocenil i Český atletický svaz. Závod bude oficiální kvalifikací na ME v běhu do vrchu, které se uskuteční 4. července na portugalském ostrově Madeira. Tam se probojují nejlepší ženy, muži, juniorky i junioři z Lysé. Na startu lze proto očekávat českou elitu a pro všechny je to příležitost si s ní změřit síly.

Pořadatelé z oddílu X-Air Ostrava udělají vše, aby připravili poslední ročník co možná nejlépe. A těší se na všechny, kteří 23. května využijí této příležitosti a přijdou zdolat královnu Beskyd Lysou horu.

Libor Bednarz