Přijďte strávit první jarní den v sobotu 21. března 2015 do Lužánek! Tradiční běžecký závod za účasti několika stovek běžeckých nadšenců a dětí, ale i vynikajících českých a zahraničních vytrvalců.

Změřte síly na lužáneckých pěšinkách, nebo se zastavte podpořit účastníky a vytvořit skvělou závodní atmosféru. Bohatý doprovodný program a občerstvení zajištěno. Startovné na závod pro děti a mládež ZDARMA.

Více informací na www.behluzankami.cz

Běh Lužánkami patří k významným tradicím brněnského sportu a koná se pravidelně každoročně od svého prvního ročníku v roce 1946, kdy navázal na Běh Brnem a předválečnou tradici brněnských vytrvalců a jejich soutěží. Prestiž závodu je dána nejen historií, ale také příjemným prostředím v centru Brna. Závod se běží v prostředí nejstaršího veřejného parku v Čechách a na Moravě, který je součástí městské části Brno-střed. Na cestách po obvodu parku se běhá již 70 let. I když se trasa a délka závodu několikrát měnila, závod si ponechává krosový charakter svým typickým reliéfem. V současnosti je hlavní závod mužů dlouhý 8000m a běží se na 5 okruhů, závod žen je dlouhý 6400m a běží se na 4 okruhy po obvodu parku.

Mnoho běžců se účastní lužáneckého běhu pro jeho specifickou atmosféru. Po dlouhé zimní pauze Běh Lužánkami otevírá „atletické jaro“ v Brně. V minulosti zde závodila většina vytrvalců a mílařů Zbrojovky Brno, pro které to byla příprava před nadcházející atletickou sezonou. Na startu závodu v Lužánkách se objevili několikanásobní mistři Československa, České republiky, ale i mistři Evropy. V posledních letech získává závod na popularitě především u rekreačních běžců, ale také v mládežnických kategoriích, stejně jako u špičkových zahraničních vytrvalců.

Běh Lužánkami 2014: Jako první se na start druhého nejstaršího závodu na Moravě připravily odvážné děti z Kociánky. Následovalo dalších dvanáct startovních výstřelů, od těch nejmenších atletů až po profesionální atlety. Hlavní závod mužů v běhu na 8000m vyhrál Joel Maina Mwangi z Keni v novém traťovém rekordu 22:41min, když s více než minutovým náskokem porazil druhého Tamáse Nagye z Maďarska. Třetí místo vybojoval Daniel Orálek, trojnásobný vítěz běhu. Závod žen v běhu na 6400m ovládla Tünde Szabó z Maďarska za 22:03min před slovenskou vytrvalkyní Ľubomírou Maníkovou a Češkou Martinou Uvízlovou. Závodů se účastnilo 779 běžců ze 17 států světa.

Běh Lužánkami 2015 bude jubilejním 70. ročníkem a uskuteční se první jarní den v sobotu 21. března 2015. Závod je určen pro širokou veřejnost, běží se v 12 mládežnických kategoriích, závodě žen a hlavním závodě mužů vytrvalců.

Pro startující ročník narození 1996 a mladší je startovné zdarma. V letošním roce se dohromady očekává účast cca 1000 běžců, čímž by byl překonán rekord běhu v jeho dlouhé historii. Trvalý nárůst je patrný od roku 2006, kdy pořadatelství převzal atletický klub TRACK & FIELD BRNO. Tento klub připravil u příležitosti 70. ročníku běhu výstavu s názvem Běh Lužánkami 1946 – 2015.

Výstava mapuje 70letou historii závodu a bude probíhat v termínu od 2. 3. do 28. 3. 2015 v Galerii SVČ Lužánky. K vidění budou fotografie ze soukromých archívů, dobové novinové články, videozáznamy, cenné artefakty i moderní fotografie z posledních let.

Doprovodným programem výstavy budou přednášky s osobnostmi a pamětníky Běhu Lužánkami, které se uskuteční v úterý 10. a 17. března od 18:00 – 19:30 hod v Bijásku, SVČ Lužánky.

Součástí sportovního programu v den konání 70. ročníku závodu bude setkání vítězů Běhu Lužánkami z minulých let. Všichni zúčastnění vítězové pak před startem hlavních seniorských kategorií symbolicky proběhnou cílovou rovinkou závodu.

Karel Walter

Web závodu: www.behluzankami.cz Web klubu: www.trackandfield.cz