Běh Okolo přehrady je organizován studenty a nadšenci z řad běžců a lidí se snahou změnit svůj postoj k nezdravému způsobu života. Na konci února se bude konat 1. ročník. Akce se zúčastní všichni zájemci z přilehlých obcí areálu přehrady Olešná, převážně jde o obyvatele Frýdku-Místku, Palkovic, Zelinkovic, Lysůvek a Chlebovic. Předpokládaný počet účastníků na každý běh je 100, celkem tedy 1000.

Tento projekt vznikl pod záštitou Moravskoslezského kraje prostřednictvím programu EU Mládež v akci z projektu Napříč krajem s mládeží. Na financování projektu má podíl Evropská unie a MSK. Garantem projektu je Klub malých debrujárů AMD ČR při Gymnáziu a SOŠ, Cihelní 410, 73801, Frýdek-Místek.

Sumarizace projektu

Vizí je spojit lidi se zájmem o běhání. Chceme jim umožnit zlepšit své zdraví pravidelným kolektivním během kolem Olešné. Máme za to, že lidé tráví mnoho času pasivním odpočinkem, jsou díky tomu unavení a nejsou schopni uběhnout vzdálenost ani 1 kilometr. Proto využijeme areál Olešné k tomu, aby zlepšili svou fyzickou kondici, odpočinuli si od duševní práce a sedavého zaměstnání.

Místo konání

Areál přehrady Olešná, Na Hrázi, Frýdek-Místek, 73801 (start/cíl je označen na mapě) u parkoviště. Zabírané místo cca 4 m2 (umístění registračního a občerstvovacího stolku).

Termíny

  • čtvrtek 26. 2.
  • úterý 10. 3.
  • úterý 17. 3.
  • úterý 24. 3.
  • úterý 31. 3.
  • úterý 7. 4.
  • úterý 14. 4.
  • úterý 21. 4.
  • úterý 28. 4.
  • úterý 5. 5. 2015

a v časech od 16:30 do 18:00. Start v 17:00. Při velkém počtu účastníků bude start rozdělen do etap.

Definice problému cílové skupiny

Největší problém vidíme v rostoucí nadváze a obezitě, ve snížené fyzické aktivitě žáků, občanů. Obezita je onemocnění způsobené nadměrným ukládáním tuku v těle. To způsobuje celou řadu zdravotních komplikací – vysoký krevní tlak, cukrovku, riziko infarktu, artrózu kloubů, a další. Obézní lidé se pohybují pomaleji, únava nastupuje rychleji, mají problém s dýcháním. Zadýchání po výstupu několika schodů je běžné. Obezita má negativní vliv na psychiku člověka (sebevědomí, deprese).

To vše má dopad také na organizaci celého dne, ne-li života. Sportovně aktivní lidé totiž zvládají během dne zvládat a stíhat mnohem více věcí než lidé pasivní, ačkoli by se mohlo zdát, že ztrácejí čas sportem. Prokazuje se, že díky prokysličenému krevnímu oběhu sportováním člověk lépe přemýšlí a učí se novým věcem.

Lidé nemají kolem sebe známé, kteří běhají, nebo alespoň chtějí začít běhat. Chybí kolektivní motivace. Je vysoké povědomí o tom, že běh je nepříjemný a způsobuje bolest, což je způsobeno špatnou technikou běhu. Dále zadýchání při nevhodně rychlém běhu a s tím související vysoká tepová frekvence.

Tyto chyby způsobují únavu a vyčerpání metabolismu. Odtud pramení nepřátelský postoj k běhu. Spousta lidí tápe, co jíst a pít před nebo po běhu, jaký energetický příjem a výdej by měl být, pokud lidé začnou běhat nebo chtějí zlepšovat svou kondici, tedy co jíst, pít a jak dlouho a často běhat. To vše a mnohem víc se účastníci běhu dozví.

Cílová skupina

Aktivita je určena dětem, mládeži a dospělým lidem, kteří projeví o pravidelné úterní běhání zájem. Je určena pro neběžce, věčné začátečníky, rekreační běžce a pokročilé. Je určena pro občany Frýdku, Místku, Palkovic, Chlebovic, Skalice, Lysůvek, Zelinkovic a blízkého okolí přehrady Olešná. Výhodou všech těchto občanů je, že se mohou dostavit do areálu Olešná městskou MHD zdarma. Účastníci z větší dálky jsou srdečně vítáni.

Aktivita je hlavně pro ty, kteří chtějí běhat pro zlepšení své kondice. Starší nebo velmi obézní lidé, kterým se z důvodu namáhání kloubů běh nedoporučuje, mohou okruh jen ujít rychlejší chůzí se svými holemi nebo bez nich. Stejně tak trasu mohou ujít menší děti za doprovodu rodičů a maminky s kočárky.

Proč je aktivita potřebná

Je mnoho ohlasů z okolí, jejichž společným jmenovatelem je sundat pár kilo.

Jedná se o kontakt lidí, kteří

  • chtějí zlepšit svou kondici,
  • jsou v tom sami,
  • neví, jak se správně rozcvičit, jak správně běhat, jaké zásady dodržovat, proč si měřit TF,
  • mají nadváhu,
  • chtějí začít běhat (snaží se začít, ale nejde to, tzv. věční začátečníci),
  • profíky a aktivní sportovce,
  • mají pohyb za nepřítele číslo 1,
  • chtějí poznat lidi se stejným zájmem,
  • prostě chtějí ukázat okolí, že na to mají.

Je potřeba si osvojit pravidelnou tělesnou aktivitu. Nejtěžší je začít a vydržet první dva měsíce, po nich jsou totiž viditelné první výsledky a přemlouvání se se změní po tomto období za součást, na co si člověk už stihl navyknout. Těchto dvou kritických měsíců se proto ujmeme. Nebýt v tom sám a poznat lidi, kteří mají stejný zájem na sobě zapracovat a společně pozorovat změny.

Protože když se sejde více lidí, člověk se pak lépe k něčemu odhodlá. Informovat se, jak se správně rozcvičit, běhat a provozovat severskou chůzi, jak zlepšit svou fyzickou kondici bez zranění. Zbavit se mýtu, že běh vyčerpává a přesvědčit se, že způsobuje přesný opak. Připravit se společně například i na nějaký veřejný běh v regionu. Těch je každoročně v přilehlých obcích víc než dost a zbavit se ostychu se jich účastnit.

Naučit se komunikovat při běhu s ostatními běžci. Profesionální běžci se totiž mezi sebou vždy pozdraví, pokud se míjejí a často se i navzájem pár slovy podpoří a vždy se usmějí. Tedy neostýchat se promluvit na cizího běžce. Tyto maličkosti velmi potěší a jsou velmi motivující.

Cíle

Budeme organizovat pravidelné běhy v úterý se startem v 17 hodin. Tomu bude předcházet čas od 16:30 pro registraci, podání informací a rozcvičení. Běhů proběhne celkem 10. Poběží se vždy jeden okruh okolo přehrady v délce 4,5 km.

Po doběhnutí bude zaznamenán účastníkovi čas do kartičky, kterou obdrží při svém prvním běhu. S každým dalším během bude pozorovat, zda své dosažené časy nějak zlepšuje. Součástí informačního materiálu budou také evidenční listy pro svou vlastní fyzickou aktivitu během týdne do dalšího běhu (jaký druh pohybu, jak dlouho a ve které dny).

Aktivity

1. Doprovodný materiál

Každému účastníkovi bude věnována příručka s doporučeními a základními pravidly pro běh, tj. jak často a jak dlouho běhat pro dosažení pozitivních změn, význam tepové frekvence, jak došlapovat, jak prohýbat kolena, jak správně běhat nebo chodit s holemi.

2. Vybavení a označení místa běhu

Bude umístěn a označen registrační a občerstvovací stolek, banner(y) s názvem akce a logy sponzorů, organizátoři budou mít trička s názvem akce a logy sponzorů. Spolu se startem/cílem budou umístěny u parkoviště Na Hrázi.

3. Evidence účastníků

Každý účastník obdrží kartičku a evidenční listy. Kartičky budou sloužit pro zaznamenávání každého času doběhu, množství podkožního tuku při prvním a posledním běhu. Tukoměr bude k dispozici na místě registrace. Kartičku si na startu každý připne a v cíli čas doběhu bude ihned zapsán. Součástí bude i udělení razítka. Členové projektu budou v cíli měřit čas účastníkům.

4. Ohodnocení účastníků

Pro nejrychlejší běžce na 1. až 4. místě každého závodu bude připraven diplom a věcné ceny. Pokud se jeden účastník umístí na 1. až 4. místě ve více bězích, pak budou ceny přiděleny podle pořadí dalším účastníkům. Pro ostatní účastníky budou připraveny účastnické listy a placky. Účast na všech bězích není povinná. Kdo se účastní alespoň 7 běhů včetně posledního a bude mít prokazatelný úbytek podkožního tuku a doloží evidenční formulář o průběžných aktivitách, účastní se slosování o ceny. Kdo se účastní alespoň 5 běhů včetně posledního a vypočítá jeden matematický příklad a doloží evidenční formulář o průběžných aktivitách, účastní se slosování o ceny.

Všechna slosování o ceny proběhnou na 10. běhu v cíli. Každý účastník podepíše prohlášení o vlastní zodpovědnosti a běhu na vlastní nebezpečí.

5. Dotazníkové šetření

Na webových stránkách budou mít účastníci možnost vyplnit dotazník a po vylosování několika příspěvků vyhrát zajímavé ceny. Dopad projektu na cílovou skupinu a jeho výstupy Díky projektu si občané uvědomí, jak je důležité udržovat rovnováhu mezi duší a tělem, mezi prací a relaxací. Pochopí, že je nutné překonat počáteční nechuť běhat a začnou pravidelně vykonávat sportovní aktivitu.

Poznají lidi se stejným zájmem, budou vědět, jak správně běhat a jak na tom jsou před prvním během a po běhu posledním. Tento projekt má podpůrný charakter, klade si za cíl vytvořit v účastníkovi běhu zvyk a dále se rozvíjet. Vedle úterního běhu má účastník pracovat na sobě během celého týdne a vše si zaznamenávat.

Dopad projektu na realizační tým

Očekáváme, že se společnou prací na projektu posílí naše vzájemná práce a komunikace. Nejen komunikace mezi námi, nýbrž také s občany všech věkových kategorií. Zbavíme se ostychu vystupovat na veřejnosti a naučíme se organizovat běh.

Hlavní organizátor, Mgr. Lucie Schaynová