Hradec Králové – Jeden běžecký seriál skončil a začíná další. Vítěz Velké ceny východních Čech v bězích Marek Kincl z Náchoda vyrazil zkusit svoje schopnosti v úvodním závodu orienťáckého seriálu Zimní hradubická liga. A alespoň pro mě překvapivě v konkurenci podstatně mladších borců a specialistů na běh hustým terénem v elitní kategorii vyhrál.

Navíc byl znevýhodněn tím, že v s intervalovém závodě a při prvním startu v něm, vybíhal mezi prvními. Trať jedenáctikilo­metrového pěti okruhového běhu (na třech různých okruzích) dál za 41:31 minuty. Na druhém místě doběhl Pardubák Petr Zvěřina za 42:26 (jeho manželka Martina vyhrála kratší ženskou trasu) a třetí byl populární Hepy – David Hepner z pořádající hradecké Slavie 42:39.

„Byl to mazec. V úvodu závodu jsem běžel některé úseky jako úplně první a hlavně místa, kde byla trať vedena mimo lesní cesty mi dala na moji pozornost zabrat,“ řekl po závodě Kincl.

Očekávaný rozruch na startu způsobila šedesátnice Marie Šlechtová z Jaroměře. Ta chytila doslova druhou mízu a v Klokan krosu startovala v elitní mužské kategorii. Orienťáky přestala běhat před dvěma roky a vrhla se nejdříve na běhy do vrchu. Letos se však v závěru sezóny profilovala jako, ve své kategorii, elitní běžkyně a například nedávný půlmaraton v Srchu dala za 1:51.

„Nejdříve mě vyhlásili jako vítězku nad 35 let. Tak to jsem se teda zasmála,“ líčila dojmy ze Srchu, kde byla třetí v kategorii nad 50 let. Elitní trať Klokan krosu zvládla za 58:46 a tento čas neznamenal poslední místo. Prostě klobouk dolů.