Mně vždycky říkali, že v zimě se běhají mimo jiných tréninků i kopce a trénuje se síla. Kopce běhám ráda, ale se zátěží jsem se odvážila vyběhnout až tuto sobotu 22. listopadu 2014…

Čekal nás běh do vrchu se zátěží a intervalovým startem. Limonádový Grena běh startoval v minutových intervalech od kostela ve Starém Blansku od 9:30 hodin. Přihlášení proběhlo hladce v nedaleké cyklistické prodejně Kola Novák a my měli dostatek času na hledání nejlepšího způsobu připevnění zátěže.

Zátěž byla tvořena soudkem limonády Grena o plném objemu 5 litrů, který jsme uložili do vlastních baťohů a celý náklad dále zajistili pomocnými pásky.

Trať jsme neznali, ale zjištěné parametry byly nakonec celkem výstižné. V cíli (rozcestník Hořice) za sebou měli účastnění běžci i siláci přibližně 2 kilometry běhu a souvisle nastoupaných 275 výškových me­trů.

Vrchaři a orienťáci zde mívají silné vyzyvatele v podobě cyklistů, lyžařů, bruslařů a neposlední řadě dobrodruhů a účastníků festivalu Rajbas. Tretry potřebné nebyly – na pěšinách, lesních cestách, asfaltu i schodech drželi dostatečně jakékoliv univerzální běžecké boty.

Nikdo letos nevynesl rychleji než Miloš Kratochvíl z Hvězdy SKP Pardubice.

„Podmínky byly ideální, limonáda mi na zádech neskákala. Akorát trochu štípal chladný vzduch v plicích, člověk se zadýchá o něco více než obvykle. Posledních 500 metrů jsem už doufal v cíl, který byl do poslední chvíle v nedohlednu! Věděl jsem akorát, že běžím někam k vysílači. Rád bych dorazil příští rok s tím, že už trochu budu vědět, na co se připravit. Tato málo častá disciplína se mi líbí. A výlet, kdy se spojí závod s limonádou a festivalem, rozhodně stojí za to!“

Traťový rekord z roku 2010 profesio­nálního cyklisty Martina Mareše 11:54 zůstal nepřekonán.

www.festivalrajbas.cz

www.kolanovak.cz